Avatar

Eigen recept van... - Jamie Olivier-

Sticky Toffee Pudding

Anders, Nagerecht, 4 personen, Hollands

Laatst aangepast: 19 nov. 2017, 10:58 | 5 keer bewaard

Ingrediënten

  • dadels

Bereiden

Voor de pudding

225g hele dadels (Medjool dates)

175 ml water

1 eetlepel vanille extract

175 g zelfrijzend bakmeel

1 eetlepel bakpoeder ('bicarbonate of soda')

2 eieren

85 g zachte boter

140 g rietsuiker ('demerara sugar')

2 eetlepels suikerstroop ('black treacle')

100 ml melk

evt. 'cream or custard to serve' (vanillevla, slagroom of roomijs)

Ingrediënten voor de toffeesaus

Let op: maak de saus pas als de puddinkjes klaar zijn en op de bordjes liggen!

175 g witte basterdsuiker ('light muscovado sugar')

50 g boter, in stukjes gesneden

225 ml double cream

1 eetlepel suikerstroop ('black treacle')

Bereiding pudding

1.Ontpit de dadels en snij ze in behoorlijk kleine stukjes. Doe ze in een kom.

2.Kook het water en giet het kokende water bij de dadels.

3.Laat het een half uur staan tot het afgekoeld is en ga intussen verder met de rest van dit recept.

4.Meng het meel met de bakpoeder.

5.Klop de eieren los in een aparte kom.

6.Mix de boter met de suiker een paar minuten in weer een aparte kom.

7.Voeg nu de losgeklopte eieren langzamerhand toe, steeds een klein beetje, en klop het telkens goed door voor je weer wat ei toevoegt.

8.Voeg nu de stroop toe, goed kloppen.

9.Meng nu voorzichtig, met een metalen lepel, één derde van het meel erdoor, en dan de helft van de melk.

10.Nu weer één derde van het meel en de andere helft van de melk erdoor mengen.

11.Als laatste de rest van het meel erdoor mengen.

12.Verwarm de oven voor op 160°C

13.Prak de afgekoelde dadels een beetje met een vork, en roer het vanille-extract erdoor.

14.Meng de dadels nu door het beslag.

15.Vet 7 kleine puddingvormpjes (of muffinvormpjes) in met boter, schep er wat bloem in en zorg dat de bloem overal de boter bedekt. (Zie het voorbeeld van Karin, klik 'Taartvorm invetten'.)

16.Doe het beslag in de vormpjes, en bak 20-25 minuten, tot het gerezen en stevig is.

Bereiding saus

Let op: maak de saus pas als de puddinkjes klaar zijn en op de bordjes liggen!

1.Terwijl de pudding in de oven staat: doe de suiker en boter in een sauspan met de helft van de room. Breng op een matig vuur aan de kook, blijf steeds roeren, tot de suiker helemaal is opgelost.

2.Roer de stroop erdoor, zet het vuur iets hoger, en laat het mengsel 2-3 minuten 'bubbelen' tot het een mooie toffeekleur heeft.

3.Neem de pan van het vuur en klop de rest van de room erdoor.

Opdienen

1.Haal de puddinkjes uit de oven.

2.Na enkele minuten afkoelen kun je de pudding voorzichtig losmaken van de vormpjes met een mes, en uit de vormpjes halen.

3.Je kunt hem nu meteen serveren met de saus erover gegoten, maar het wordt nog plakkeriger en lekkerder als je de pudding met de saus erover gegoten één of twee dagen laat staan.

4.Warm hem in dat laatste geval nog even op in de oven, 160°C, 15-20 minuten, met aluminiumfolie erover.

5.Serveer zó, of eventueel met roomijs, slagroom of vanillevla.

Bronvermelding

bbc goodfood

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.