Avatar

Eigen recept van... Juliette Verstraete

Basis Curry-Saus (een zeer veelzijdige Indiase currysaus)

Anders, Bijgerecht, 8 personen, Voorbereidingstijd 10 minuten, Bereidingstijd 25 minuten, Indiaas

Laatst aangepast: 31 jan. 2015, 19:22 | 6 keer bewaard

Ingrediënten

  • 2 eetl arachideolie
  • 1 eetl boter
  • 1 grote ui in stukjes gesneden
  • 1 eetl gember vers geraspt
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 1 tl zwarte peper vers gemalen
  • 2 eetl korianderpoeder
  • 2 eetl komijnpoeder
  • 0.5 tl kurkumapoeder
  • 1 tl cayennepeper
  • 2 smakelijke tomaten
  • 2 groene chilipepertjes
  • 30 gr verse koriander
  • 100 dl yoghurt tot een gladde massa geklopt met
  • 750 ml water

Materialen

Bereiden

Dit is een zeer veelzijdige Indiase currysaus die zowel als hoofdgerecht (vlees en/of groente toevoegen), als dipsaus (met naan) of voor vegetarische bijgerechten gebruikt kan worden.

Het is ook heel lekker om een beetje over een aardappel in de schil ( gekookt of gepoft )te gieten

Verwarm de olie en boter in een kleine koekenpan of wok op middelmatig vuur.

Voeg de ui toe en bak deze bruin aan, 10-15 minuten. (Let op: dit is een belangrijke stap: als de ui niet genoeg aangebakken is zal de saus raar smaken).

Voeg gember en knoflook toe aan de ui en bak deze 2 minuten aan. Doe het ui/gember/knoflookmengsel in een keukenmachine en pureer tot een glad mengsel.

Spoel de keukenmachine niet om.

Doe het ui-mengsel in een grote steelpan en voeg de kaneel, zwarte peper, korianderpoeder, komijnpoeder, kurkumapoeder en cayennepeper toe.

Kook op een laag vuurtje totdat het mengsel dit is en de consistentie heeft van een pasta.

Pureer de tomaten, groene chilipepertjes en verse koriander in de keukenmachine tot een glad mengsel.

Voeg toe aan het uienmengsel, blijf roeren terwijl het vuur laag staat en laat al het vocht uit de tomaten koriander verdampen.

Voeg beetje bij beetje de yoghurt toe en blijf ondertussen steeds roeren zodat het niet gaat klonteren/stremmen.

Giet alles in de keukenmachine en pureer tot een glad mengsel.

Giet het terug in de pan, voeg water toe en zet het vuur hoog zodat het gaat koken.

Dek af en laat het 3-5 minuten koken.

Zet dan het vuur lager en laat het net zolang sudderen totdat het de saus de gewenste dikte heeft gekregen.

Als je het met vlees serveert, bak het vlees dan eerst apart aan en laat het dan nog 5-10 minuten in de saus sudderen voordat je het met rijst of naan serveert.

Als je het met groenten serveert, stoom dan eerst de groenten 4-5 minuten en laat ze dan nog 5-10 minuten in de saus sudderen voordat je het serveert.

Bronvermelding

de keuken van india

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.