Avatar

Eigen recept van... Mamma Mia

Krokante tonijn sashimi uit Honolulu

Rijst, Voorgerecht, 4 personen, Wereldkeuken

Laatst aangepast: 28 feb. 2010, 13:25 | 4 keer bewaard

Ingrediënten

  • tonijn

Bereiden

Saus

1 sjalot

4 cm verse gemberwortel

olie

1 glas witte wijn

sap van 1 limoen

1 dl slagroom

100 g boter

3 el zoete chilisaus

½ el wasabipasta

6 el Japanse sojasaus

Sushi

1 pakje tempurameel

4 el gekookte sushirijst (zie basisrecept sushirijst koken)

2 velletjes nori (gedroogd Japans zeewier)

30 g rucola

300 g verse tonijn

olie om te frituren

paneermeel of panko (Japans broodkruim)

grof zeezout

Pel en snipper de sjalot. Schil en rasp de gemberwortel. Verhit een scheutje olie in een pan en fruit de sjalot. Voeg gember, witte wijn en limoensap toe en laat tot ongeveer de helft inkoken.

Voeg de slagroom toe en laat ook tot ongeveer de helft inkoken. Roer blokjes boter door de saus totdat deze helemaal zijn opgenomen.

Zeef de saus. Breng op smaak met chilisaus, wasabipasta en sojasaus.

Bereid het tempurabeslag volgens de gebruiksaanwijzing.

Leg een vel nori op een bamboematje of een stukje aluminiumfolie en beleg het voor tweederde met rucola. Snijd de tonijn in 2 lange repen (net zo lang als het vel nori) en leg een reep aan de onderzijde op de rucola.

Leg aan de bovenzijde van het vel boven de rucola een reepje gekookte sushirijst.

Rol het norivel vanaf de tonijnkant op en druk stevig aan. Verwijder het bamboematje of aluminiumfolie. Maak de tweede rol op dezelfde manier.

Verwarm de saus, maar laat hem niet meer koken (Als je de saus per ongeluk toch laat koken, kan de boter gaan schiften. Giet er dan een scheutje koude slagroom bij en roer goed met een garde tot de saus weer glad is).

Verhit de olie tot 180°C. Doe de panko of paneermeel in een schaal.

Haal de rollen door het tempurabeslag en rol ze vervolgens door de panko of paneermeel.

Frituur de rollen ca 1 minuut in de hete olie zodat de buitenkant mooi goudgeel en knapperig is en de tonijn van binnen nog rauw is.

Snijd de rollen in plakjes en leg ze in de warme wasabi-soja-roomsaus. Bestrooi de rollen met grof zeezout.

Basisrecept sushirijst koken

Kook 125 g sushirijst in 165 g water in ca 10 minuten gaar. Verdeel de rijst over een platte schaal laat uitdampen. Meng 50 ml sushi azijn door de nog warme rijst en laat afkoelen.

Bronvermelding

rudolph van Veen

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.