Stoverij van nijlganzenborst in kriekenbier

Wild, Hoofdgerecht, 4 personen, Hollands.
Voorbereiding: 10 minuten, Bereiding: 300 minuten,

Laatst aangepast: 24-01-2012 | 2 keer bewaard

Ingrediënten

  • 2 borstfilets van nijlgans (Of andere wilde gans)
  • 2 fl belgisch kriekenbier (kersenbrier)
  • 1 kippenbouillontablet
  • 1 el mosterd
  • 2 bl laurier
  • 5 gekneusde jeneverbessen
  • 10 gekneusde zwarte peperkorrels
  • 5 gekneusde kruidnagels (of poeder)
  • bloem, peper en zout
  • 50 gr boter
  • wat room (of sojaroom light)

Bereiden

Bereiding: Snijd het vlees in grote dobbelstenen. Doe er peper en zout op en hussel het in een ruime plastic diepvrieszak door de bloem. Het vlees moet aan alle kanten met een dun laagje bloem bedekt zijn. Verhit de vetstof in een pan met dikke bodem en bak daarin de spekjes en ui aan. Uit de pan halen en vervolgens het vlees aan alle kanten dichtschroeien. Haal de pan van het vuur. Kneus de kruidnagelen, jeneverbessen en peperkorrels in een vijzel en knoop het verkregen resultaat in een schone zakdoek. Als het vlees is afgekoeld kruidenbuiltje, spekjes, ui, laurierbladeren, bouillontablet en mosterd erbij doen. Giet de flesjes bier er over. Schraap de aanzetsel op de bodem van de pan los. Laat het geheel op een zeer laag vuur langzaam tegen de kook aankomen. Zet de pan in een oven van plm. 90 graden Celsius. Het vocht mag niet meer doen dan traag blub ¿ blub ¿ blub. Laat het gerecht land garen, vier uur minstens, totdat het vlees zeer zacht en mals is. Giet de saus door een zeef en kook het tot de helft in. Controleer op peper en zout en voeg dat eventueel toe. Houd het vlees warm. Doe de sus weer bij het vlees. Roer er vlak voor het opdienen nog een scheutje room door. Wat er bij? Deze bereiding van nijlgans smaakt heerlijk bij stampot boerenkool (met kuiltje saus). Een puree van half aardappel, half knolselderij plus groene groenten als peultjes, doperwten of wilde spinazie passen er ook geweldig bij. Vooral Nicola aardappelen zij geschikt voor puree. Hoe meer roomboter er in, hoe ¿zalvender¿ en lekkerder het resultaat.

Materialen

oven op 90 graden

Bronvermelding