Drop, een eenvoudig ouderwets recept om zelf drop te maken

Anders, Hapje, 4 personen, Hollands.

Laatst aangepast: 19-11-2017 | 5 keer bewaard

Ingrediënten

  • zie onder

Bereiden

Ingrediënten: 250 ml (1/4 liter)water 150 gram zoethout 3 theelepels stroop of bruine suiker ½ theelepel salmiak, gewoon zwart op wit 2 blaadjes gelatine 3 theelepels bloem Snijd het zoethout in kleine stukjes van 1 cm en kook het in het water, pas op dat het niet overkookt. Schenk na 5 minuten koken het zoethoutwater door het zeefje in een ander pannetje. Zet het nieuwe pannetje met het zoethoutwater terug op het vuur. Laat het inkoken tot er 50 ml van over is en zet het vuur dan laag. Los 3 theelepels stroop of bruine suiker op in het zoethoutwater Voeg een halve theelepel salmiak toe voor gewone drop of anderhalve theelepel salmiak voor zoute drop. Laat de blaadjes gelatine 5 minuten weken in koud water. Maak ondertussen op een ander schoteltje een papje van 3 theelepels tarwebloem en 3 eetlepels water. Voeg aan het kokende zoethoutwater de gelatine en het bloempapje toe, terwijl je blijft roeren. Er mogen geen klonten ontstaan! Let op het mengsel brandt snel aan. Als het mengsel glad en gebonden is, giet je het op een stuk ingevet aluminiumfolie. Of in leuke vormpjes Laat de drop enkele dagen uitharden. Eet smakelijk!

Materialen

Gemiddeld eten Nederlanders zo'n twee kilo drop per jaar. Bij elkaar is dat zo'n 32 miljoen kilo drop! Drop is er in allerlei vormen en smaken. Zoete drop is populairder dan zoute drop. Drop mag dan in Nederland populair zijn, in andere landen vinden ze drop niet zo lekker.

Bronvermelding