Gingerbreadman

Receptvideo

- 02:41 min.

Gingerbread mannetjes maken is een leuke bezigheid voor tijdens de kerst met de kids. Dit recept maakt heerlijke kruidige koekjes die je vervolgens versiert met glazuur.

Ingrediënten
60 g lichtbruine basterdsuiker 
125 g roomboter (op kamertemperatuur) 
60 g keukenstroop 
250 g tarwebloem 
1/2 tl baksoda 
1 tl bakpoeder 
1/2 tl gemalen gember 
1/2 tl kaneel 
1/2 tl gemalen kruidnagel 
1/4 tl zout 
15 g vloeibaar eiwit (Two Chicks) 
100 g poedersuiker 
1/2 citroen 

Dit heb je nodig
Vershoudfolie 
Bakpapier 
Deegroller 
Gingerbreadman-uitsteekvormpje 
Spuitzak 

Deeg maken
Doe de suiker met de boter en keukenstroop in een kom en mix met een handmixer tot een gladde massa. Zeef in een andere kom de bloem, baksoda, bakpoeder, gember, kaneel, kruidnagel en het zout. Voeg het bloemmengsel in 3 delen toe aan het suikermengsel en mix steeds tussendoor.

Deeg laten rusten
Vorm een bal van het deeg en verpak in vershoudfolie. Laat het deeg 30 min. rusten in de koelkast.

Glazuur maken
Doe het eiwit in een schone kom en mix met de handmixer met schone garden schuimig. Voeg beetje bij beetje de poedersuiker toe en mix 3 min. Pers de halve citroen uit en voeg 1 el citroensap toe aan het eiwit. Mix nog 5 min. tot je een stijf glazuur hebt. Bewaar tot gebruik in een afgesloten bakje buiten de koelkast.

Gingerbreadman bakken
Verwarm de oven voor op 175 graden. Teken een gingerbreadman van ca. 25 cm hoog op een vel bakpapier en knip uit. Leg het deeg op een tweede vel bakpapier en bestuif licht met bloem. Rol het deeg met de deegroller uit tot een 1/2 cm dikte. Leg de gingerbreadman van papier op het deeg en snijd rondom uit. (Snijd niet door de onderste laag bakpapier.) Steek met de uitsteekvorm meer koekjes uit het overtollige deeg. Leg ze (niet te dicht op de gingerbreadman) erbij op het bakpapier. Rol overgebleven deeg eventueel opnieuw uit en steek er meer koekjes uit. Til het bakpapier met alle koekjes op een bakplaat. Bak 15-20 min. Het kan zijn dat de kleine koekjes eerder klaar zijn dan de grote. Til het bakpapier met de koekjes van de warme bakplaat en laat minstens 30 min. afkoelen.

Gingerbreadman versieren
Doe het glazuur in een spuitzak, versier de afgekoelde koeken ermee en laat even hard worden.