Bietenblini's met dille-crème fraîche en rivierkreeftjes

Leuk & snel

- 01:09 min.

Blini’s zijn het perfecte voorgerecht, dus als dit geen goed begin van het kerstdiner is! Het prachtige rood van de blini’s zelf, het beleg met dilleroom, komkommerpickle en rivierkreeftjes. Toch liever een vegan twist? Vervang de crème fraîche door pompoenhummus en de rivierkreeftjes door gehakte walnoten.

INGREDIËNTEN
15 g roomboter
60 ml bietensap
40 g tarwebloem
20 g boekweitmeel
¼ tl zout
1 tl gist
1 ei
¼ komkommer
50 ml appelciderazijn
2 el zonnebloemolie
7.5 g dille
60 g crème fraîche
100 g rivierkreeftjes
¼ bakje tuinkers
 
Keukenspullen
vershoudfolie

Boter smelten en bietensap koken
Verhit de boter en het bietensap in een steelpan op laag vuur tot de boter is gesmolten. Zet het vuur uit en laat afkoelen tot lauwwarm. 

Blinibeslag maken
Meng in een kom de bloem, het boekweitmeel, zout en de gist. Voeg al  kloppend met een garde het lauwwarme bietenmengsel toe. Klop het ei erdoor en meng tot een glanzend beslag. Schenk in een schone kom. Dek af met vershoudfolie en laat 1½ uur op een warme plek rijzen.
 
Komkommerpickle maken
Snijd ondertussen de komkommer in blokjes van een ½ cm. Doe in een kom en voeg de azijn toe. Laat 20 min. staan en schep af en toe om. 

Blini’s bakken
Verhit ¼ van de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Schep steeds een ½ el beslag in de pan en bak per keer 5 blini’s (kleine pannenkoekjes van Ø 4-5 cm) in 2-3 min. lichtbruin en gaar. Keer halverwege. Zet het vuur lager als ze te snel bruin worden. Herhaal dit met de rest van het beslag. Snijd ondertussen de dille fijn en meng met de crème fraîche. Breng op smaak met peper en eventueel zout. 

Blini’s beleggen
Leg de blini’s op een grote serveerschaal en besmeer met de dilleroom. Beleg met de komkommerpickle (zonder de azijn) en een paar rivierkreeftjes. Breng op smaak met peper en bestrooi met de tuinkers.

TIP Je kunt de bietenblini’s in dit gerecht ook vervangen door AH Blini’s.