Plaattaart met rode biet, druiven, brie en pastinaaksalade

Receptvideo

- 03:57 min.

Deze hartige taart met rode biet en brie is zo groot dat je het bakblik in je keukenkastje laat staan en het bladerdeeg rechtstreeks op de bakplaat legt. Gecombineerd met pastinaak-rucolasalade, lekker!

INGREDIËNTEN
2 rode uien (net 1 kilo)
20 g Italiaanse kruidenmix (bakje)
4 el olijfolie mild (fles 1 liter)
3 el witte balsamicoazijn (flesje 250 ml)
7 plakjes roomboterbladerdeeg (pakje 10 plakjes, diepvries, ontdooid)
500 g voorgekookte rode bieten (pakje)
250 g rode druiven (bak)
200 g brie (stukje, Le Rustique)
400 g pastinaak (zak)
50 g pompoenpitten (bakje 100 g)
85 g rucola (zak 150 g)

Keukenspullen
bakpapier
dunschiller

Uien roosteren
Verwarm de oven voor op 200 °C. Snijd de rode uien elk in 8 parten. Verdeel de ui met de takjes tijm uit het bakje Italiaanse kruidenmix over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met 1 el olie en 1 el balsamicoazijn, breng op smaak met peper, schep om en rooster ca. 15-20 min. net onder het midden van de oven.

Hartige taart bladerdeeg 
Halveer ondertussen 1 plakje bladerdeeg, laat de andere plakjes heel. Verdeel de plakjes bladerdeeg in een rechthoek over een met bakpapier beklede bakplaat met 3½ plakje boven en 3½ plakje eronder. Druk de randen van de plakjes stevig op elkaar. Snijd rondom lichtjes (snijd het deeg niet door) een rand van ca. 2 cm in het deeg, zodat een ‘lijst’ ontstaat. Prik de binnenkant van de lijst ca. 30 keer in met een vork. Bak in het midden van de oven ca. 15 min. tot het deeg goudbruin is en opbolt.

Bieten snijden
Snijd ondertussen de bieten in partjes. Halveer de druiven in de lengte. Snijd de brie in plakken van ca. 1 cm. Pluk en ris de blaadjes van de rest van de kruiden uit het bakje en snijd ze fijn. Schil de pastinaak en schaaf met een dunschiller in lange, dunne linten.

Plaattaart met bieten en druiven maken
Haal het bladerdeeg uit de oven, druk het opgebolde deeg binnen de rand naar beneden en verdeel de bieten en brie dakpansgewijs binnen de lijst over het deeg. Verdeel de druiven erover. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Bak ca. 10 min. in het midden van de oven. Haal uit de oven en bestrooi met de helft van de kruiden.

Pompoenpitten roosteren
Haal ondertussen de bakplaat met de rode ui uit de oven en laat iets afkoelen. Verwijder de takjes tijm. Verdeel de pompoenpitten over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster 5 min. in de oven. Laat iets afkoelen.

Pastinaaksalade maken
Meng ondertussen de rest van de olie met de rest van de balsamicoazijn tot een dressing. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Meng de pastinaaklinten, de geroosterde ui met het vrijgekomen vocht, rucola en rest van de kruiden. Bestrooi met de pompoenpitten. Snijd de plaattaart in stukken en serveer met de pastinaak-rucolasalade.