Aardbeien-yoghurtijs met limoen en anijspoeder van Hugo Kennis

Receptvideo

- 07:15 min.

Wie wordt er niet blij van zelfgemaakt aardbeien-yoghurt ijs? Maar dan super makkelijk zonder ijsmachine. En met een upgrade met limoen, anijspoeder en een oubliebakje is dit je nieuwe favoriete dessert.

INGREDIËNTEN

60 g ongezouten roomboter
150 g tarwebloem
½ tl gemalen kaneel
150 g witte basterdsuiker
1½ tl vanille-extract
150 ml water
1 wit scharrelei
400 g verse aardbeien
200 ml volle melk
100 g fijne kristalsuiker
1 tl gemalen anijszaad
200 g Griekse yoghurt 10%
100 ml verse slagroom
2 kg ijsblokjes
200 g zout
1 limoen

Keukenspullen

Afsluitbare zak
Metalen kom
Oubliehoorn-ijzer

Oublie-beslag maken

Smelt de roomboter in een pan op laag vuur. Laat 1 min. afkoelen. Meng ondertussen de bloem, kaneel en basterdsuiker in een kom. Meng 50 g gesmolten boter (per 4 personen), het vanille-extract, het water en het ei met een garde erdoor tot een glad beslag zonder klontjes. Laat het beslag staan tot gebruik.

Mengsel voor aardbeien-yoghurtijs 

Verwijder de kroontjes van de aardbeien en snijd de aardbeien in blokjes van ca. een ½ cm. Meng de melk, kristalsuiker en het anijszaad in een grote kom met een garde tot de suiker is opgelost. Voeg de yoghurt en slagroom toe en roer tot een glad mengsel. Doe de helft van de aardbeien erbij en meng goed. Schenk het mengsel in de hersluitbare plastic zak, zorg dat er zo min mogelijk lucht in de zak zit.

Het ijs zonder ijsmachine maken

Vul de tweede mengkom met de ijsblokjes en voeg daar het zout aan toe. Schep door. Het zout zorgt ervoor dat het ijs kouder wordt. Leg de zak met het aardbeienmengsel erin en bedek deze ook met ijsblokjes. Laat 5 min. staan, neem de zak dan uit de kom, schud door en zet het weer terug. Herhaal dit 6 keer.

Oublie-bakjes bakken

Verhit ondertussen het oubliewafelijzer, bestrijk met ⅛ van de rest van de gesmolten boter en schep er 2 el beslag op. Bak in 4 min. een lichtbruine oublie. Leg de warme oublie op de omgekeerde kleine kom, laat 2 min. afkoelen en uitharden. Maak zo nog 3 bakjes en van de rest van het beslag 4 oubliewafels. Boen ondertussen de limoen schoon en rasp de groene schil. Verdeel het aardbeien-yoghurtijs over 4 oubliebakjes. Schep de rest van de gesneden aardbeien erover en bestrooi met het limoenrasp.