Amuse van oesters met bloody mary-dressing

Leuk & snel

- 01:06 min.

Oesters delen vaak het bord met een vinaigrette van sjalot en rodewijnazijn. Lekker, maar deze kerst geven we aan draai aan deze klassieke amuse. We serveren de schelpen met een van onze favoriete cocktails, maar dan als dressing! 

INGREDIËNTEN
1 citroen
50 ml tomatensap
1 el wodka
¼ tl selderijzout
½ tl worcestershiresauce
1 druppel tabasco
1 kg ijsblokjes
12 Zeeuwse platte oesters
2 takjes verse selderij

Keukenspullen
deegroller
oestermes

Bloody mary-dressing maken
Snijd de citroen in 8 parten en knijp 1 part uit (per 4 personen). Bewaar de rest van de parten. Meng het tomatensap met het citroensap, de wodka, het selderijzout en de worcestershiresauce. Breng het mengsel op smaak met tabasco (naar smaak).

Oesters klaarmaken
Maak het ijs fijn door de ijsblokjes tussen twee handdoeken met de deegroller fijn te slaan. Verdeel het ijs over een grote serveerschaal. Maak de oesterschelpen open: leg steeds een oester in een theedoek in 1 hand, met de vlakke kant naar boven en het scharnier naar je toe. Steek met het oestermes in het scharnier, wrik los en snijd de sluitspier van de oester aan de bovenkant voorzichtig los. Verwijder het gruis en snijd de onderkant van de oester los. Draai de oester om in de schelp. Leg op de serveerschaal. 
 

Oesters serveren
Pluk de selderijblaadjes. Leg de rest van de citroenparten rondom de oesters. Serveer er de bloody mary-dressing in een kommetje bij en bestrooi met de selderij.

Serveertip Geen ijsblokjes? Serveer de oesters op omgekeerde losgesneden schelpen.

Bereidingstip Je kunt de dressing 2 dagen van tevoren maken. Dek af en bewaar in de koelkast tot gebruik.