Franse appelflap (chausson aux pommes)

Receptvideo

- 01:25 min.

Chausson aux pommes, oftewel: Franse appelflappen. De chausson aux pommes zijn anders van vorm, maar wèl even lekker van smaak. Appelflappen bakken met een vleugje Frankrijk, dat maakt het vakantiegevoel in de herfstvakantie compleet! Aan de slag dus.

INGREDIËNTEN
350 g friszure appels (bijv. elstar)
100 g kristalsuiker
270 g bladerdeeg (rol, koelvers)
2 el bloem
1 ei
50 ml water

Keukenspullen
koekenpan met dikke bodem met deksel
ronde koekjessteker Ø 12 cm
deegroller
bakpapier

Appels karamelliseren
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukken van 2 cm. Strooi 50 g suiker in de koekenpan en laat het op middelhoog vuur in ca. 7 min. karamelliseren. Roer niet, dan kan de suiker gaan kristalliseren. Doe voorzichtig – de karamel kan spetteren – de appels bij de karamel in de pan. Schep om en doe de deksel op de pan. Laat 30 min. op laag vuur stoven. Roer regelmatig. Zet het vuur uit en laat de appels in 1 uur helemaal afkoelen.

Appelflappen maken
Rol ondertussen het bladerdeeg uit. Steek er met de koekjessteker 6 rondjes uit. Bestuif het werkblad en de deegroller met de bloem. Rol de deegrondjes uit tot ovalen van Ø ca. 16 cm, maar rol aan de boven- en onderkant een strook van ca. 2 cm niet uit zodat de rand wat dikker blijft. Maak de randen van het deeg vochtig met water. Schep 1 el appelvulling in het midden van elk plakje deeg. Vouw de bovenrand over de vulling naar je toe. Zorg dat de bovenrand mooi aansluit op de onderrand voor een strak resultaat. Druk de randen van het deeg goed aan.

Chaussons aux pommes maken
Verwarm de oven voor op 180 °C. Klop het ei los. Draai de chaussons aux pommes om, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk ze met het ei. Laat 30 min. rusten. Snijd met een mesje een waaierpatroon in het deeg door 5 keer in de breedte te snijden en 1 keer door het midden in de lengte. Bestrijk ze nogmaals met ei. Bak ca. 20 min. in het midden van de oven. Maak ondertussen een siroop door de rest van de suiker met 50 ml water aan de kook te brengen. Laat 2 min. koken en bestrijk de chaussons aux pommes met de siroop.