Oliebollen met appel, rozijnen en krenten

Receptvideo

- 02:49 min.

Geen oud en nieuw-feestje zonder oliebollen. Deze klassieke versie zit vol lekkers, zoals appel, rozijnen en krenten.

Basisbeslag
Neem 500 gram bloem en houd 1 el bloem apart. Doe voor het basisbeslag de rest van de bloem in een beslagkom en schep 7 gram gist, 1 theelepel suiker, 1 theelepel kaneel en 1 theelepel zout erdoor. Klop 1 ei los. Maak in het midden van de bloem een kuiltje en schenk het losgeklopte ei erin. Schenk er al roerend met een houten lepel of kloppend met een mixer een halve liter melk bij. Blijf roeren of kloppen tot een glad beslag ontstaat.

Vulling maken
Rasp de gele schil van 1 citroen en pers de vrucht uit. Snijd 1 appel in blokjes. Besprenkel de blokjes appel in een kom met citroensap en schud ze om met het citroenrasp, 100 gram rozijnen, 50 gram krenten, 50 gram sukade en achtergehouden bloem. Roer door het beslag, dek de kom af met vershoudfolie en laat het beslag op een warme tochtvrije plaats 1 uur rijzen, tot het volume verdubbeld is.

Frituren
Verhit de olie in de frituurpan tot 175 °C. Doop de ijsbolletjestang in de hete olie en schep uit het gerezen beslag een bolletje. Frituur 4 à 5 oliebollen tegelijk in ca. 5 min. tot ze goudbruin en gaar zijn. Keer halverwege, als ze dat niet vanzelf doen. Neem de bollen uit de olie en laat ze in een met keukenpapier bekleed vergiet uitlekken. Laat de frituurolie eerst weer op de juiste temperatuur komen, voordat je de volgende serie oliebollen gaat bakken. Leg de oliebollen op een schaal en bestrooi ze royaal met poedersuiker.

Bereidingstip: Je kunt oliebollen enkele dagen van tevoren bakken. Bewaar ze tot gebruik in de koelkast of vries ze in. Leg ze voor serveren in een ovenvaste schaal, die je losjes afdekt met aluminiumfolie en warm ze op in een voorverwarmde oven van 175 °C. Gekoelde oliebollen hebben 10-15 min. nodig om warm te worden, bevroren oliebollen ca. 5 min. langer.

Bereidingstip: Bak oliebollen liever in frituurolie dan in frituurvet, en zeker niet in vast frituurvet. Als de oliebollen wat afkoelen, stolt frituurvet namelijk als een dun laagje rond de oliebollen. Frituurolie blijft gewoon vloeibaar en dat zorgt voor lekkere oliebollen, bij elke serveertemperatuur.