Uien donkerbruin bakken à la Nadia en Merijn

Instructievideo

- 03:11 min.

Gebakken uien worden in het Midden-Oosten veel gebruikt als smaakmaker. Het is een heel veelzijdige groente. Uien worden in veel gerechten gebruikt, rauw of gebakken.

Karamelliseren
Tijdens het bakken van uien vindt er een enorme verandering in smaak en structuur plaats. Dit komt omdat de aanwezige suikers langzaam karamelliseren en de smaak geconcentreerder wordt door de verdamping van vocht. Er zijn verschillende stadia en elk stadium heeft zijn eigen culinaire toepassingen.

Voor sauzen en soepen
Snijd de uien in halve ringen. Verhit de olie in een hapjespan met stevige bodem en bak de uien 10 min. op middelhoog vuur. In de eerste 10 minuten worden ze glazig. In deze fase zijn de uien geschikt als basis voor sauzen, soepen of risotto.

Zoetere uien
Na 10 min. gaan de uien goudbruin kleuren en begint het vocht te verdampen. De smaak wordt iets geconcentreerder en de uien worden zoeter. Bak de uien nog 10 min. en blijf goed omscheppen. In deze fase gaan de uien karamelliseren. Als je na 20 min. stopt heb je heerlijke uien voor bijvoorbeeld op een lamsburger, of op een mooi stuk vlees of vis.

Diep bruin
Na 20 min. worden de uien diep bruin, slinken en karamelliseren nog verder. De smaak wordt daardoor nog geconcentreerder en rijker. Na 30 min. heb je de perfecte uien voor bijvoorbeeld een uiensoep, bouillon of een uien-chutney.

Lekker knapperig
Na 30 min. bakken komt de meest essentiële fase. Nu moet je de uien goed in de gaten houden. Als je te lang doorgaat kunnen ze verbranden. Na ca. 35 min. is de smaak rijker en intenser, de uien worden donker, droog en knapperig, net als chips. Schep de uien uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Zo maak je donkerbruin gebakken uien.