Schelviskroketjes

Receptvideo

- 03:11 min.

Zelfgemaakte schelviskroketjes: een beter hapje om de (kerst)avond mee te beginnen, is er eigenlijk niet.

Ragout maken
Smelt 75 gram boter in een pan. Voeg 75 gram bloem toe. Laat al roerend op laag vuur in 5 minuten gaar worden tot de bloem begint te kleuren. Schenk 400 milliliter hete kippenbouillon er in delen bij en roer in 10 minuten tot een dikke, glanzende ragout. Neem van het vuur.

Schelvis snijden
Snijd ondertussen 300 gram schelvis in stukken en 4 gram dille fijn. Rasp de gele schil van 1 citroen en snijd de citroen in partjes. Doe de vis met het citroenrasp, 100 milliliter slagroom, 1 laurierblaadje, peper en eventueel zout in een pan en laat de vis op laag vuur in 8 minuten gaar worden.

Gelatine weken en knijpen
Week 3 blaadjes gelatine 5 minuten in koud water. Verwijder de laurier uit het vismengsel. Schenk het mengsel door een zeef en vang het vocht op. Meng het vocht door de ragout. Knijp de gelatine uit en los in de ragout op. Roer voorzichtig de dille en de vis erdoor en breng op smaak met peper en zout. Schep de ragout in de braadslee en laat in 1 uur afkoelen tot kamertemperatuur. Dek af en zet minimaal 5 uur in de koelkast. Snijd de dikke ragout in 12 gelijke rechthoeken en rol er kroketten van.

Frituren maar!
Zet 3 diepe borden klaar; 1 met 100 gram bloem, 1 met 2 losgeklopte eieren en 1 met 150 gram panko. Rol de kroketten achtereenvolgens door de bloem, het ei en de panko. Verhit anderhalve liter arachideolie in een frituur- of braadpan tot 180 graden. Frituur de kroketten in delen in 4 minuten goudbruin, maximaal 6 tegelijk. Laat uitlekken op keukenpapier. Serveer met de citroenpartjes. Zo maak je schelviskroketjes.