Jam maken

Kookles

- 04:57 min.

Een leuke kookles en een product waar je lang iets aan hebt. Bekijk deze video van Allerhande en leer hoe je aardbeienjam maakt. In de variant leer je bosvruchtenjam maken. 

Jam maken:

Stap 1: Veeg 1 kilo aardbeien schoon met vochtig keukenpapier. Was ze niet, want dan wordt de jam waterig. Draai de kroontjes eraf en verwijder met een scherp mes de harde kern.

Stap 2: Doe de aardbeien in een kom en bestrooi met 900 gram suiker. Dek af met vershoudfolie en laat 1 nacht buiten de koelkast op het aanrecht staan. Hierdoor komt het natuurlijke bindmiddel in de aardbeien vrij en heb je geen geleisuiker nodig.

Stap 3: Voor het koken van aardbeien voor aardbeienjam kun je het beste een lage, brede pan met een dikke bodem gebruiken. Pers 1 citroen uit. Schep het aardbeienmengsel en het citroensap in de pan. Breng aan de kook en laat op laag vuur 25 tot 30 minuten al roerend koken tot de jam 105 graden Celsius is. Je kunt dit controleren met de keukenthermometer. Laat de aardbeienjam 10 minuten afkoelen. 

Stap 4: De laatste stap van jam maken is het bewaren van de jam. Vul twee gesteriliseerde glazen potten tot de rand toe met jam. Sluit direct af en laat omgekeerd afkoelen. Zo trekt de pot vacuüm en kunnen er geen bacteriën bijkomen. Hang aan elke pot een kaartje met het soort jam en de datum. Op een koele, donkere plek is de aardbeienjam drie maanden houdbaar. 

Variant: bosvruchtenjam maken
In dit deel van de video legt de kok uit hoe je bosvruchtenjam maakt. Dat verschilt qua kookproces nauwelijks van aardbeienjam maken. Aan de aardbeien worden bramen, frambozen en blauwe bessen toegevoegd. Bekijk de video over jam maken en ga aan de slag!