Risotto maken

Kookles

- 04:45 min.

Heb je zin in een echt Italiaans gerecht? We gaan risotto maken met een overheerlijk risotto recept. In de variant maken we een risotto primavera met groente.

Risotto recept:

Stap 1: Rasp ongeveer tweederde van 100 gram Parmezaanse kaas. Kies een pan met dikke bodem zodat de warmte evenredig wordt verdeeld en de risotto niet aanbrandt. Verhit 30 g boter, voeg 1 gesnipperde ui toe en fruit deze 3 minuten totdat hij glazig ziet.

Stap 2: Voeg 300 gram risottorijst toe en bak deze 3 minuten mee totdat de korrels glazig zijn. Voeg daarna 100 ml droge witte wijn toe en roer totdat deze is opgenomen en de alcohol grotendeels is verdampt. Deze stap van het risotto recept kun je overslaan als je bijvoorbeeld voor kinderen kookt.

Stap 3: Voeg een scheut toe van 1 liter kippenbouillon en roer net zo lang tot deze is opgenomen. Herhaal dit totdat de rijst stevig en gaar is. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Het kan zijn dat je bouillon overhoudt.

Stap 4: Zet het vuur nu uit en voeg de eerder geraspte kaas toe met 30 gram boter. Doe de deksel op de pan en laat 3 minuten staan of totdat de kaas en boter gesmolten zijn. Neem de dekstel van de pan en roer de kaas en boter door de risotto. Breng op smaak met peper en zout en serveer de risotto direct. Voeg vlak voor het serveren nog wat verse geraspte Parmezaanse kaas aan toe en als garnering wat versgemalen zwarte peper. Zo kun je zelf risotto maken!

Variant: risotto primavera:

Stap 1: Rasp ongeveer tweederde van 100 gram Parmezaanse kaas. Kies een pan met dikke bodem zodat de warmte evenredig wordt verdeeld en de risotto niet aanbrandt. Verhit de helft van de boter, voeg 1 gesnipperde ui toe en fruit deze 3 minuten totdat hij glazig ziet.

Stap 2: Voeg 300 gram risottorijst toe en bak deze 3 minuten mee totdat de korrels glazig zijn. Voeg daarna 100 ml droge witte wijn toe en roer totdat deze is opgenomen en de alcohol grotendeels is verdampt. Deze stap van het risotto recept kun je overslaan als je bijvoorbeeld voor kinderen kookt.

Stap 3: Snijd 100 gram groene aspergetips in stukken van ongeveer 3 cm.  Snijd 1 courgette in kleine blokjes. Voeg een scheut toe van 1 liter groentebouillon en roer net zo lang tot deze is opgenomen. Een kwartier nadat je bent begonnen met het toevoegen van de bouillon voeg je de courgetteblokjes, gesneden aspergetips en 200 gram tuinerwtjes toe. Blijf af en toe groentebouillon toevoegen totdat de risotto gaar is. Dit is na een kooktijd van ongeveer 20 minuten. Voeg nu een half blik artisjokkenharten toe en zet het vuur uit.

Stap 4: Rasp de kaas (pecorino) boven de pan met de rest van de 30 gram boter. Doe de deksel op de pan en laat 3 minuten staan of totdat de kaas en boter gesmolten zijn. Neem de dekstel van de pan en roer de kaas en boter door de risotto. Breng op smaak met peper en zout en serveer de risotto direct. Voeg vlak voor het serveren nog wat verse geraspte pecorino kaas aan toe en als garnering wat versgemalen zwarte peper. Zo kun je met dit risotto recept zelf risotto primavera maken!

Buon appetito/ Eet smakelijk!