Typisch Grieks

Typisch Grieks

Zin in typisch Grieks en zoek je de lekkerste recepten? Bekijk dit topoverzicht voor de fijnste Griekse klassiekers. Moussaka, souvlaki en gyros bijvoorbeeld.
Filodeegpakketjes met witte kaasblokjes en honing

Filodeegpakketjes met witte kaasblokjes en honing

  1. Meng de kaasblokjes, de extra vierge olijfolie, de honing en de oregano in een kommetje en zet opzij. Leg voor elk pakketje een vel filodeeg voor u neer en kwast het in met een klein beetje extra vierge olijfolie. Strooi er een paar tijmblaadjes over en leg er een 2e vel deeg op. Snijd de vellen in de breedte doormidden zodat u de basis voor 2 pakketjes heeft. Herhaal dit nog 3 keer zodat u in totaal 8 velletjes deeg heeft.
  2. Verdeel het fetamengsel in 8 porties, schep de vulling midden op de stukjes deeg, druk de hoopjes voorzichtig een beetje plat met de achterkant van een lepel en maak er nette rechthoekjes van. Vouw de 2 lange kanten van het deeg eerst over de vulling heen en maak er vervolgens een net pakketje van. Rooster de sesamzaadjes een paar minuten in een droge koekenpan met antiaanbaklaag op matig vuur tot ze goudbruin zijn en heerlijk ruiken en zet ze even opzij.
  3. Giet een laagje van een 1/2 cm olijfolie in een grote koekenpan en zet hem op matig vuur. Omdat hete olie bloedlink is, moet u de pan wel heel goed in de gaten houden en niet bewegen. Leg, wanneer de olie op temperatuur is, de pakketjes heel voorzichtig met de gevouwen kant naar beneden in de pan, en bak het gelaagde deeg mooi goudbruin. Keer ze om en bak ze vervolgens ongeveer 1 min. tot ook de andere kant goudbruin is.
  4. Schep de pakketjes voorzichtig met een schuimspaan uit de pan en laat ze op een stuk keukenpapier uitlekken. Leg ze op 4 bordjes en maak ze af met een flinke scheut vloeibare honing en de geroosterde sesamzaadjes. Heerlijk als dessert, als kaasgang of met een plukje groene sla met citroendressing als spannend tussendoortje.