Pastinaaksoep
De ietwat zoete smaak van pastinaak maakt deze ooit ‘vergeten’ groente uitstekend soepmateriaal. Pastinaaksoep is van zichzelf al heerlijk romig en daarom ultiem comfortfood in de koudere maanden. Met een spannende topping is hij ook perfect voor een etentje.

Pastinaaksoep maken: zo doe je dat
Ingrediënten
4 personen
400 g
pastinaken
1
middelgrote ui
1 teen
knoflook
4 takjes
verse tijm
2 el
milde olijfolie
1 tl
gemalen komijn
1 l
kokend water
1
Maggi groentebouillontablet
80 g
pancetta
62.5 g
crème fraîche
3 el
water
Dit heb je nodig
keukenpapier
staafmixer
- Schil de pastinaak en snijd in stukjes. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Ris de blaadjes van de takjes tijm.
- Verhit de olie in een soeppan en fruit de ui en de knoflook 1 min. Voeg de pastinaak, de helft van de tijmblaadjes en de gemalen komijn toe en bak 2 min. mee. Voeg het kokende water toe, verkruimel de groentebouillontablet erboven en breng aan de kook. Kook de pastinaak in 10 min. gaar.
- Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en bak de pancetta in 5 min. heel krokant, zodat je ‘m goed kunt verkruimelen. Laat uitlekken op keukenpapier en verkruimel zo fijn mogelijk. Roer de crème fraîche los met het water.
- Haal de pan soep van het vuur en pureer met de staafmixer. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel de soep over kommen. Schep in elke kom 1 el crème fraîche en vorm met behulp van een theelepel een mooie swirl in de soep. Bestrooi met de pancettakruim en de rest van de tijmblaadjes.