Recept afbeelding: Panna cotta

Panna cotta

Panna cotta, ‘gekookte room’ in het Italiaans, is een klassieker waar je eindeloos mee kunt variëren. Zodra je de basis onder de knie hebt, is het echt een eitje. Beloofd!

Wat is panna cotta?

Panna cotta is een zijdezacht, puddingachtig dessert op basis van room en suiker. De truc bij het maken van panna cotta is om precies genoeg gelatine te gebruiken. Zo stijft de panna cotta op, maar blijft-ie ook mooi zacht. Je kunt het toetje in metalen of siliconen vormpjes maken en die op een bord storten voor het serveren.

Panna cotta: hoe bewaren / invriezen?

Goed afgedekt kun je panna cotta ongeveer 3 dagen in de koelkast bewaren. Je kunt het dus goed van tevoren maken, waardoor het een ideaal dessert is als je een etentje geeft. Panna cotta invriezen beïnvloedt de structuur in hoge mate en is dus niet zo’n goed idee.

Panna cotta uit vorm halen

Heb je de panna cotta’s in metalen of siliconen vormpjes gemaakt en wil je ze uit hun vorm halen? Dat gaat het beste door de buitenkant van de vormpjes een paar seconden in heet water te dompelen. Metalen vormpjes geleiden de warmte goed, dus die zijn voor dit gerecht het fijnst om te gebruiken. Na het verwarmen kun je de panna cotta gemakkelijk storten op het bordje waarop je ’m wilt serveren.

Panna cotta & zwanger

Als je zwanger bent, kun je panna cotta met een gerust hart eten, mits er geen alcohol in verwerkt is.