Pavlova

Knapperig vanbuiten en sticky vanbinnen: met pavlova zet je een feestelijk schuimtoetje op tafel! Romig door de slagroom, barstensvol fruit en rijk aan kleur. Bijna zonde om dit pronkstuk op te eten…

Pavlova recepten

Pavlova maken
Pavlova maken

Pavlova maken

Ingrediënten

voor 6 personen
 • 1 citroen
 • 4 middelgrote eieren
 • 200 g witte basterdsuiker
 • 1 el maizena
 • 250 g verse aardbei
 • 125 g verse frambozen
 • 1 Conference peer
 • 1 el poedersuiker
 • 250 ml verse slagroom
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

 • bakpapier
 1. Verwarm de oven voor op 150 °C. Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Splits de eieren. Doe de eiwitten in een schone, droge kom. De eidooiers gebruik je niet. Klop de eiwitten in de schone, droge kom stijf.
 2. Voeg de basterdsuiker toe en klop tot het eiwit glanst en pieken vormt. Zeef de maïzena boven de kom en voeg 1 tl citroenrasp en 3 el citroensap toe. Klop alles door elkaar.
 3. Zet het bakpapier met wat eiwit vast op de bakplaat dan schuift het niet. Schep de rest van het eiwit er in een cirkel van Ø 30 cm op. Bak de pavlova in de oven in ca. 1 uur gaar. Zet de oven uit en laat de pavlova nog 1 uur in de oven staan.
 4. Neem eruit en laat afkoelen. Verwijder de kroontjes van de aardbeien en meng de aardbeien met de frambozen. Schil en halveer de peer. Verwijder het klokhuis en snijd in dunne parten. Meng de rest van het citroensap met de poedersuiker en schenk over het fruit.
 5. Klop de slagroom stijf en voeg de laatste minuut de rest van het citroenrasp toe. Verdeel de room en daarna het fruit over de pavlova.

Wat is pavlova?

Pavlova is een dessert gemaakt van meringue en wordt traditioneel geserveerd met een topping van slagroom en vers fruit, zoals bosvruchten, aardbeien en frambozen. Pavlova is lekker knapperig vanbuiten en zacht en sticky vanbinnen.

Waar komt pavlova vandaan?

Pavlova is vernoemd naar de Russische ballerina Anna Pavlova. Het dessert zou gemaakt zijn ter ere van de danseres, na afloop van haar tournee door Australië en Nieuw-Zeeland in 1920. De inwoners van zowel Australië als Nieuw-Zeeland betwisten nog steeds wie er verantwoordelijk is voor de uitvinding. De taart wordt in beide landen beschouwd als nationaal pronkstuk en wordt vooral tijdens de feestdagen veel geserveerd.

Wat is het verschil tussen pavlova en meringue?

Voor het maken van pavlova wordt maizena toegevoegd aan de meringue-basis. Door de maizena krijgt pavlova een knapperige, krokante buitenkant en een zachte, vochtige binnenkant. Meringue is zowel vanbuiten als vanbinnen droog en stevig en hierdoor minder kwetsbaar dan pavlova. Maar het grootste verschil is toch wel de topping: pavlova wordt traditioneel geserveerd als een taart met een topping van slagroom en vers fruit, terwijl meringue slechts uit gedroogd schuim bestaat.

Hoe bewaar je pavlova?

Als je pavlova een dag van tevoren maakt, kun je de schuimtaart in de oven bewaren. Zo blijft de pavlova lekker krokant vanbuiten en sticky vanbinnen. Voeg de toppings kort voor het serveren toe. Mocht je al van tevoren weten dat de pavlova te groot is om in één keer op te eten, dan kun je het beste de slagroom en het fruit apart bewaren, zodat de bodem niet zompig wordt. Wil je de pavlova na het serveren bewaren? Dat kan maximaal 3 dagen afgedekt in de koelkast. Verse pavlova is echter het lekkerst: in de koelkast verliest-ie z’n krokante structuur.

Meringue of pavlova maken

Op zoek naar een origineel dessert? Pavlova of meringue maken is een eenvoudig, maar secuur klusje. Bekijk deze video van Allerhande en leer hoe je meringue maakt in verschillende varianten.
02:54