Loempia

Loopt het water jou ook in de mond als iemand ‘loempia’ zegt? Deze overheerlijke Aziatische snack maak je gewoon zelf! Het feest begint met filodeeg en eindigt in de frituur. Met de vulling kun je variëren. Ontdek jouw favoriet!

Loempia recepten

Chinese loempia
Chinese loempia

Chinese loempia

Ingrediënten

voor 10 porties
  • 10 vellen diepvries filodeeg
  • 160 g kipfilet
  • 1 teen knoflook
  • 1 cm verse gemberwortel
  • 2 el Japanse sojasaus
  • 1 winterpeen
  • 2 middelgrote eieren
  • 50 g taugé
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • frituurpan of ruime pan
  1. Bewaar het filodeeg tot gebruik onder een vochtige theedoek. Snijd de kipfilet in reepjes. Snijd de knoflook fijn. Schil de gember en snijd fijn. Schep de kipfiletreepjes om met de sojasaus, knoflook en gember en laat minstens 15 min. staan.
  2. Schrap de winterpeen. Snijd hem in stukken van ca. 5 cm en daarna in de lengte in dunne plakken. Snijd vervolgens de plakken in de lengte in dunne reepjes. Klop het ei los. Vouw de vellen filodeeg dubbel. Leg in de linker bovenhoeken van het filodeeg, een paar kipreepjes, wat wortel en taugé over een breedte van 8 cm. Rol het deeg een stukje op. Bestrijk het onbedekte deeg met het ei.
  3. Vouw dan eerst de zijkanten van het deeg naar binnen en rol het deeg daarna, over de vulling heen, verder op. Maak de rest van de loempia's op dezelfde manier.
  4. Verhit ondertussen het frituurvet tot 175 °C. Frituur de loempia's met 3-4 tegelijk in 5-6 min. goudbruin en gaar.

Vegetarische rijstvelloempia’s

Wil je een lekker Aziatisch voorgerecht serveren vanavond? Dan zit je met dit recept helemaal goed. Rollen maar! Dip makenHak 50 g pinda’s fijn en doe in een kom. Snipper 1 kleine rode ui zo fijn mogelijk en doe bij de pinda’s. Snijd 5 gram koriander fijn. Voeg samen met 100 milliliter Thaise zoete chilisaus en 2 eetlepels water toe aan de pinda’s. Pers 1 limoen uit, doe het sap bij de dip en roer door. Mihoen kokenBereid 80 gram mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking in water met zout. Spoel koud en doe in een kom. Rasp 200 gram winterpeen fijn in een keukenmachine. Doe het in een kom en meng er 2 eetlepels Japanse sojasaus door. Snijd 100 gram sugarsnaps in de lengte in reepjes. Kook 1 minuut in wat water. Giet af en spoel koud. Doe ze in een kommetje. Rijstvellen bereidenVul een schaal of diep bord tot halverwege met lauwwarm water. Week hierin een rijstvel 20 seconden en leg op een schone plank of werkblad. Als de rijstvellen aan de snijplank of het werkblad blijven plakken, leg ze dan op een schone, vochtige theedoek en werk snel. Leg in het midden van het vel een in stukjes gescheurd muntblaadje en wat koriander. Rollen maar!Leg er wat wortel, mihoen, sugarsnapreepjes en wat van 25 gram pinda’s op. Zorg dat de vulling de vorm van een rolletje van ongeveer 7 bij 3 centimeter heeft. Vouw het rijstvel over de vulling, vouw de zijkanten naar binnen en rol op. Maak zo nog 11 rijstvelloempia’s. Serveer met de dip. Zo maak je vegetarische rijstvelloempia’s.
03:17