Fruit is het snoepgoed van de natuur. Heerlijk zoet en een gouden combinatie met een taart, cake of ander lekker gebak. De mogelijkheden zijn eindeloos! Laat je inspireren en bak erop los met fruit.

Dol op fruit
Wij Hollanders zijn dol op fruit, vooral in gebak. Denk maar eens aan verse fruitvlaaien uit Limburg of oma's appeltaart. Een slagroomtaart of cheesecake versieren we ook graag met allerlei soorten fruit.
Wie de combinatie tussen fruit en gebak voor het eerst bedacht heeft is niet met zekerheid te zeggen. Wel is bekend dat de oude Grieken en Romeinen al taarten bakten, die ze zoetten met honing en fruit.

Oogsttijd: tijd voor taart
Het gebruiken van fruit in gebak had vroeger ook een praktische reden. Als het tijd was voor de oogst was er in één keer een heleboel vers fruit, te veel om op te eten voor het bederf intrad. Om te voorkomen dat het fruit zou bederven werd het geconserveerd door het bijvoorbeeld te drogen, tot jam te verwerken of door er taarten mee te bakken. Zo werd er niets verspild.

Bakken met fruit
Bijna iedere fruitsoort heeft zijn eigen bakspecialiteit. Zo doen frambozen het heel goed in de Engelse amandelcake bakewell. Bosbessen komen mooi tot hun recht in cakes en muffins. Kersen en perziken passen perfect bij de structuur van clafoutis. Rijpe bananen geven bananenbrood juist die lekkere smeuïgheid. Abrikozen vormen met hun stevige vruchtvlees weer de ideale vulling voor vlaaien, of geven in de vorm van abrikozenjam een extra finishing touch aan allerlei taarten en cakes.
Niet al het fruit is geschikt om mee te bakken. Aardbeien en kiwi's kun je bijvoorbeeld beter koud eten en worden daarom eerder als decoratie op gebak gebruikt.

Appeltaart met stip op 1
Van alle fruittaarten is de appeltaart de onbetwiste favoriet. Bijna ieder land heeft wel een eigen recept, van kruimel- tot filodeeg.

Lees meer

Vruchtentaart (94)

sorteer op

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.