bewaar
Oliebollen
Oliebollen
bewaar

Oliebollen

1 uur bereiden
1 uur wachten
200waarderingen

Ingrediënten

24 porties

1

goudreinet

geraspte schil van 1 citroen

75 g

rozijnen

75 g

krenten

25 g

sukade of stemgember

500 g

bloem

1 zakje

gedroogde gist

1 tl

suiker

1

ei

500 ml

karnemelk

(zonnebloem)olie om te frituren

poedersuiker

Dit heb je nodig

  • handmixer

  • schone theedoek

  • frituurpan

  • ijsbolletjestang

  • keukenpapier

Aan de slag

1

In een kom appel, citroenschil, rozijnen, krenten en sukade of gember mengen met 1 eetlepel bloem. Rest van de bloem met gist, suiker en 1 theelepel zout in een beslagkom door elkaar scheppen. In het midden een kuiltje maken en hierin ei schenken. Al kloppend met een handmixer karnemelk toevoegen en blijven kloppen tot het beslag glad is. Appel-rozijnenmengsel luchtig door het beslag scheppen. De kom afdekken met een vochtige theedoek en het deeg op een warme, tochtvrije plaats in ca. 1 uur laten rijzen tot het volume verdubbeld is.

2

Een vergiet bekleden met een dubbele laag keukenpapier. In een frituurpan olie verhitten tot 175 °C. De ijsbolletjestang in de hete olie dopen en uit het gerezen beslag een bol scheppen en deze direct in de hete olie laten glijden. Zo maximaal 5 oliebollen tegelijk in ca. 5 minuten goudbruin en gaar frituren. Als de oliebollen niet vanzelf keren, ze halverwege de baktijd de oliebollen met behulp van een spatel keren.

3

De oliebollen met een schuimspaan uit de pan scheppen en in het vergiet laten uitlekken. Frituurolie opnieuw op temperatuur laten komen en opnieuw 5 oliebollen bakken. Dit proces herhalen tot het beslag op is.

4

Oliebollen op een schaal leggen en royaal bestuiven met poedersuiker. Warm of koud serveren. (Oliebollen kun je opwarmen door ze enkele minuten in een op 175 °C voorverwarmde oven te leggen. Opwarmen in de magnetron kan ook, maar in de oven wordt het korstje veel lekkerder.)

algemeenZorg er vooral voor dat de keukendeur dicht blijft en het raam open. Oliebollen bakken ruik je nu eenmaal in huis, maar ja die baklucht is ook deel van de traditie. En zo lekker als je ze zelf bakt, bakt geen bakker ze. Nog een belangrijke tip: oliebollen moeten, zoals de naam al zegt in olie worden gebakken. Dus niet in frituurvet. Frituurvet laat om de afgekoelde bollen een vast vetlaagje na en dat is niet lekker. Kortom, bakken in olie.