bewaar
Borstplaat van Bernadette Kroon
Borstplaat van Bernadette Kroon
bewaar

Borstplaat van Bernadette Kroon

Een roze hartje voor je lief? Voeg wat aardbeiensiroop toe aan het suikermengsel.

20 min. bereiden
85waarderingen

Ingrediënten

20 porties

500 g

kristalsuiker

80 g

vanillesuiker

10 g

ongezouten roomboter

150 ml

verse slagroom

Dit heb je nodig

  • borstplaatvormen

  • bakpapier

Een roze hartje voor je lief? Voeg wat aardbeiensiroop toe aan het suikermengsel.

Aan de slag

1

Smelt de suiker met de vanillesuiker, boter en slagroom smelten in een pan met dikke bodem. Gebruik eventueel een warmhoudplaatje, zodat het niet te snel gaat. Roer tot de suiker helemaal is gesmolten.

2

Neem de pan van het vuur en blijf roeren tot het geheel dikker wordt en je het langs de rand hard voelt worden. Zet de vormpjes op bakpapier. Giet de massa voorzichtig over in de vormpjes.

algemeenFamilierecept van Bernadette Kroon: ‘Elk jaar tegen Sinterklaas droom ik even weg naar de ouderwetse keuken van mijn oma. Zij maakte dan stapels zachte roomborstplaat. En ik mocht haar helpen.' Als studente erfde ze de bakset met houten borstplaatlepeltjes en vormpjes van oma. Het borstplaat bakken raakte een tijdje op de achtergrond, maar twee jaar geleden haalde ze de bakset weer van zolder. 'Je moet heel nauwkeurig het precieze moment van uitschenken bepalen. Ik hoor het mijn oma nog zeggen: zodra het wollig wordt, schenk je het uit. Daarmee bedoelde ze het punt waarop de massa begint te schuimen, dikker wordt, tegen de pan op kruipt en blijft hangen. Oma liet dan wat borstplaat van een houten lepel op vetvrij papier druppelen en als het halverwege het druppen begon te stollen, had het de juiste temperatuur.' (Allerhande 12, 2007)