bewaar
Gevulde kerstkalkoen
Gevulde kerstkalkoen
bewaar

Gevulde kerstkalkoen

Gevuld met een mengsel van brood, ui, citroen en Italiaanse kruiden oogst deze kalkoen veel bewondering tijdens het kerstdiner

10 min. bereiden
2 uur oventijd
45 min. wachten
274waarderingen

Ingrediënten

6 personen

1

kalkoen

8 sneetjes

witbrood

1

citroen

2

grote uien

20 g

verse Italiaanse kruiden

175 g

ongezouten roomboter

1 pot

kokend water

Dit heb je nodig

  • keukenmachine

  • braadslede

Gevuld met een mengsel van brood, ui, citroen en Italiaanse kruiden oogst deze kalkoen veel bewondering tijdens het kerstdiner

Aan de slag

1

Laat de kalkoen minstens 30 min. op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 200 ºC. Verwijder de korst van het brood. Verkruimel het brood (in een keukenmachine) heel fijn. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil eraf. Snipper de ui. Voeg de citroenrasp en ui toe aan het broodkruim. Ris de blaadjes van de kruidentakjes en snijd ze fijn. Meng de kruiden met peper, zout en boter door het kruim en kneed het geheel tot een losse bal.

2

Leg kalkoen in een vergiet en schenk er kokend water over (hierdoor wordt het vel extra knapperig). Dep de kalkoen aan de binnen- en buitenkant droog met keukenpapier. Stop de vulling losjes in de kalkoen en sluit de holte af met de rest van de ui. Maak voorzichtig het vel los bij het borstvlees, duw wat boter tussen vel en vlees (zo blijft het sappig). Bestrooi rondom met peper en zout. Smeer de boter over de bodem van de braadslede, leg de kalkoen op de borst erin en verdeel de rest van de boterklontjes erover.

3

Dek de braadslede losjes af met aluminiumfolie om uitdrogen te voorkomen (niet te strak, anders stooft de kalkoen). Zet de braadslede op een rooster in de oven en braad de kalkoen in 2-2 ½ uur goudbruin en gaar. Schakel na 1 uur de oventemperatuur terug naar 175 ºC. Bedruip de kalkoen regelmatig met braadvocht. Verwijder de laatste 30 min. de aluminiumfolie en draai de kalkoen om, zodat het vel op de borstkas bruin en krokant wordt.

4

Controleer of kalkoen gaar is door in het dikste deel van de dijbeen een satépen of vleesvork te steken. Het vocht dat eruit druppelt moet helder zijn. Neem de braadslede uit de oven. Wikkel de kalkoen in een nieuw stuk aluminiumfolie en laat hem op het aanrecht minstens 15 min. rusten. Doe de kalkoen dan over op een snijplank met gootje (om het vleessap op te vangen) en snijd hem aan tafel met vleesmes en -vork aan.

tip

variatietipMeng door broodkruimvulling één van de volgende ingrediënten (per kalkoen): 75 g verse cranberry's, of 100 g gebakken spekreepjes en 2 fijngehakte stengels bleekselderij, of 8 fijngehakte gewelde abrikozen en 50 g grofgehakte pistachenoten, of 2 el rozijnen, 3 el pijnboompitten en 2 fijngehakte teentjes knoflook.

combinatietipRode wijn jus, per kalkoen: Schep 3-4 el braadvet van kalkoen uit de braadslede in een pannetje. Verwarm braadvet en meng er al roerend 1 el bloem door. Blijf roeren tot het mengsel mooi bruin van kleur is. Schenk er geleidelijk 250 ml rode wijn bij. Voeg 1 pot gevogeltefond (380 ml) en enkele takjes rozemarijn en tijm toe. Kook de jus op matig tot hoog vuur in, regelmatig roeren. Schenk de jus door een zeef en breng op smaak met peper, zout en honing.

Citrus snijden

Instructievideo - 01:15 min.