Gebakken rijst met ei en geroosterde broccoli
Gekookte rijst over? Daar maak je natuurlijk gebakken rijst van! Geen rijst over? Dan kook je gewoon rijst en zet je het een uurtje in de vriezer.
Ingrediënten
4 personen
300 g
langgraanrijst
500 g
broccoli
4 el
milde olijfolie
2
middelgrote uien
4 tenen
knoflook
1
prei
2 el
ketjap manis
4
witte scharreleieren
50 g
gebakken uitjes
Dit heb je nodig
bakpapier
hapjespan of wok
Aan de slag
Doe de rijst in een vergiet en spoel goed onder koud stromend water. Kook de rijst 10 min. in ruim kokend water. Giet af, verdeel over een platte schaal en laat 1 uur onafgedekt afkoelen in de vriezer.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C. Snijd de broccoli in roosjes van 2 cm, schil de stronk en snijd in plakjes van 1 cm. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met ¼ van de olie, peper en eventueel zout en schep om. Rooster de broccoli in ca. 35 min. knapperig in de oven. Schep halverwege om.
Snipper ondertussen de uien en snijd de knoflook fijn. Halveer de prei in de lengte, spoel onder koud stromend water en snijd fijn. Verhit de helft van de olie in een hapjespan of wok en bak de ui en prei 5 min. op hoog vuur. Voeg de knoflook, rijst en ketjap toe en roerbak 3 min. mee.
Verhit ondertussen de rest van de olie in een koekenpan en bak spiegeleieren.
Verdeel de rijst en broccoli over de borden. Verdeel de eieren erover en bestrooi met de gebakken uitjes.
Gebakken rijst met ei en geroosterde broccoli
Gekookte rijst over? Daar maak je natuurlijk gebakken rijst van! Geen rijst over? Dan kook je gewoon rijst en zet je het een uurtje in de vriezer.

hoofdgerecht
4 personen
565 kcal
30 min. bereiden
60 min. wachten
35 min. oventijd
Aan de slag
Doe de rijst in een vergiet en spoel goed onder koud stromend water. Kook de rijst 10 min. in ruim kokend water. Giet af, verdeel over een platte schaal en laat 1 uur onafgedekt afkoelen in de vriezer.
Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C. Snijd de broccoli in roosjes van 2 cm, schil de stronk en snijd in plakjes van 1 cm. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met ¼ van de olie, peper en eventueel zout en schep om. Rooster de broccoli in ca. 35 min. knapperig in de oven. Schep halverwege om.
Snipper ondertussen de uien en snijd de knoflook fijn. Halveer de prei in de lengte, spoel onder koud stromend water en snijd fijn. Verhit de helft van de olie in een hapjespan of wok en bak de ui en prei 5 min. op hoog vuur. Voeg de knoflook, rijst en ketjap toe en roerbak 3 min. mee.
Verhit ondertussen de rest van de olie in een koekenpan en bak spiegeleieren.
Verdeel de rijst en broccoli over de borden. Verdeel de eieren erover en bestrooi met de gebakken uitjes.
variatietip:Voeg 1 el oestersaus toe tijdens het bakken van de rijst en zet sambal op tafel voor erbij.
bereidingstip: Gebakken rijst wordt het lekkerst met rijst van een dag oud. Dit is dus een perfect gerecht om rijstrestjes in te verwerken.
algemeen:Meer weten over <a href=https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken>kooktechnieken</a>?
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)300 g langgraanrijst
500 g broccoli
4 el milde olijfolie
2 middelgrote uien
4 tenen knoflook
1 prei
2 el ketjap manis
4 witte scharreleieren
50 g gebakken uitjes
Dit heb je nodig
bakpapier
hapjespan of wok