bewaar
Aardappelgratin met tomatensalade
Aardappelgratin met tomatensalade
bewaar

Aardappelgratin met tomatensalade

Doet aardappelgratin je aan kerst denken? Vanaf nu niet meer! Want aardappelgratin zet je heel goedkoop op tafel en je kunt het dus elke dag van de week eten. Maak er tomatensalade bij voor je dagelijkse portie groente.

30 min. bereiden
1 uur 5 min. oventijd
1waardering

Ingrediënten

4 personen

1 kg

vastkokende aardappel

3 tenen

knoflook

250 g

verse slagroom

125 ml

volle melk

10 g

verse Italiaanse kruidenmix

10 g

ongezouten roomboter

2

middelgrote uien

3 el

rodewijnazijn

4 el

milde olijfolie

30 g

jong belegen boerenkaas 48+

500 g

tomaten

Dit heb je nodig

  • mandoline

  • ovenschaal (20 x 30 cm)

  • aluminiumfolie

Doet aardappelgratin je aan kerst denken? Vanaf nu niet meer! Want aardappelgratin zet je heel goedkoop op tafel en je kunt het dus elke dag van de week eten. Maak er tomatensalade bij voor je dagelijkse portie groente.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 170 °C. Schil de aardappelen en snijd ze op de mandoline in flinterdunne plakjes. Snijd ⅔ van de knoflook fijn.

2

Doe de slagroom met de melk en fijngesneden knoflook in een ruime pan. Voeg de takjes tijm en rozemarijn uit de kruidenmix toe en breng aan de kook. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Draai het vuur uit en laat 10 min. trekken.

3

Vet ondertussen de ovenschaal in met de boter. Verdeel de aardappelplakjes rechtop in rijen over de ovenschaal.  Leg de tijm en rozemarijn uit de room ertussen en schenk het roommengsel over de aardappel. Dek af met aluminiumfolie en bak ca. 35 min. in de oven.

4

Snijd ondertussen de uien in flinterdunne halve ringen en doe ze in een ruime kom. Rasp de laatste teen knoflook met een fijne rasp erboven en meng de azijn en olie erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Laat staan tot gebruik.

5

Rasp de kaas. Haal de gratin uit de oven en verhoog de temperatuur naar 185 °C. Verwijder de folie, bestrooi met de kaas en bak nog ca. 30 min.

6

Laat de gratin 15 min. afkoelen voordat je hem aansnijdt. Snijd ondertussen de tomaten in blokjes van 1 cm. Pluk de blaadjes van de takjes salie uit de kruidenmix en snijd ze fijn. Schep de salie met de tomaten door de ui in de kom. Serveer de gratin met de tomatensalade.

algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Aardappelgratin met tomatensalade

Doet aardappelgratin je aan kerst denken? Vanaf nu niet meer! Want aardappelgratin zet je heel goedkoop op tafel en je kunt het dus elke dag van de week eten. Maak er tomatensalade bij voor je dagelijkse portie groente.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande

Dit heb je nodig