Oc­to­pus­piz­za's

Hallo octopus, kom maar snel zwemmen in mijn maag!

(4) waardeer
italiaans hoofdgerecht Hallo octopus, kom maar snel zwemmen in mijn maag! 4 stuks
4 4

Advertentie

Ingrediënten

4 stuks

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • houten lepel
  • vershoudfolie
  • schone theedoek
  • bakplaat
  • bakpapier

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Doe het meel met ¾ van de olijfolie, de gist en het lauwwarme water in een grote kom. Meng alles eerst door elkaar met een spatel of houten lepel. Als roeren moeilijker wordt, kun je je handen gebruiken. Kneed het deeg met je vingers ongeveer 5 minuten tot het niet meer aan je handen plakt. Maak een bol van het deeg en leg het in de kom. Dek af met vershoudfolie en zet het deeg 1 uur in de koelkast. Zo laat je het deeg rijzen.
  2. Snijd de sjalotten elk in 4 plakjes. Snijd de mozzarella in plakjes. Schep de olijvenplakjes uit het potje. Snijd 4 reepjes van de paprika. Zet alles klaar in bakjes of schaaltjes, zodat je straks gemakkelijk de octopussen kunt maken.
  3. Bestrooi de ondergrond waarop je werkt met wat extra meel. Verdeel het deeg in 8 stukken. Maak 8 bolletjes van het deeg en leg ze op het werkblad. Leg er een schone (thee)doek overheen en laat nog een keer 1 uur rijzen.
  4. Vorm 4 bolletjes met je handen tot de platte, ronde lijfjes van de octopussen. Vorm van de 4 andere bolletjes platte vierkantjes, snijd elk vierkantje in 8 repen. Je hebt nu 32 repen; dit worden de tentakels van de 4 octopussen. Leg de lijfjes op de met bakpapier beklede bakplaten (of 1 bakplaat en 1 rooster, allebei met bakpapier bekleed). Plak met je vingers aan elk lijfje 8 armen, laat ze een beetje kronkelen alsof de octopus zwemt.
  5. Zet de oven aan op 200 °C. Besmeer de pizza’s met de rest van de olijfolie en de tomatenpuree. Verdeel de mozzarellaplakjes over de lijfjes van de octopus en leg op elke octopuspizza 2 plakjes sjalot (ogen). Gebruik 2 olijvenplakjes als pupillen. Leg de rest van de olijvenplakjes als zuignapjes op de tentakels. Zet de bakplaten in de oven en bak de pizza’s 20 minuten tot ze goudgeel en gaar zijn. Wissel halverwege om. Haal de bakplaten uit de oven. Laat de pizza’s 5 minuten afkoelen voordat je ze opeet.

dieettip:

De olijvenplakjes is een ‘weekkeuze’ en past niet in de Schijf van Vijf. Wil je eten volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum, dan kun je per week 3 keer (de ‘weekkeuze’) buiten de Schijf kiezen.

Advertentie

Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 770 kcal
  • eiwit 28 g
  • koolhydraten 87 g
    waarvan suikers 8 g
  • vet 31 g
    waarvan verzadigd 31 g
  • natrium 400 mg
  • vezels 12 g
Tags
Ook te zien in
Allerhande Kids 2020 , Receptkaart 2020 week 37-38

Octopuspizza's

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Oc­to­pus­piz­za's

1
1
  • 500 g volkoren tarwemeel
  • 3 el traditionele olijfolie
  • 7 g gedroogde gist
  • 300 ml lauwwarm water

Doe het meel met de olie, gist en het lauwwarme water in een grote kom.

2
2

Meng alles eerst door elkaar met een spatel of houten lepel. Als roeren moeilijker wordt, kun je je handen gebruiken.

3
3

Kneed het deeg met je vingers ongeveer 5 minuten tot het niet meer aan je handen plakt. Maak een bol van het deeg en leg het in de kom.

4
4

Dek af met vershoudfolie en zet het deeg 1 uur in de koelkast. Zo laat je het deeg rijzen.

5
5
  • 2 sjalotten
  • 250 g mozzarella
  • 100 g zwarte olijvenplakjes
  • ½ rode paprika

Snijd de sjalotten elk in 4 plakjes. Snijd de mozzarella in plakjes. Schep de olijvenplakjes uit het potje. Snijd 4 reepjes van de ½ paprika.

6
6

Zet alles klaar in bakjes of schaaltjes, zodat je straks gemakkelijk de octopussen kunt maken.

7
7

Bestrooi de ondergrond waarop je werkt met wat extra meel.

8
8

Verdeel het deeg in 8 stukken. Maak 8 bolletjes van het deeg en leg ze op het werkblad.

9
9

Leg er een schone (thee)doek overheen en laat nog een keer 1 uur rijzen.

10
10

Vorm 4 bolletjes met je handen tot de platte, ronde lijfjes van de octopussen.

11
11

Vorm van de 4 andere bolletjes platte vierkantjes, snijd elk vierkantje in 8 repen. Je hebt nu 32 repen; dit worden de tentakels van de 4 octopussen.

12
12

Leg de lijfjes op de met bakpapier beklede bakplaten (of 1 bakplaat en 1 rooster, allebei met bakpapier bekleed).

13
13

Plak met je vingers aan elk lijfje 8 armen, laat ze een beetje kronkelen alsof de octopus zwemt.

14
14

Zet de oven aan op 200 °C.

15
15
  • 1 el traditionele olijfolie
  • 70 g tomatenpuree in blik

Besmeer de pizza’s met de rest van de olijfolie en de tomatenpuree.

16
16

Verdeel de mozzarellaplakjes over de lijfjes van de octopus en leg op elke octopuspizza 2 plakjes sjalot (ogen). Gebruik 2 olijvenplakjes als pupillen.

17
17

Leg de rest van de olijvenplakjes als zuignapjes op de tentakels.

18
18

Zet de bakplaten in de oven en bak de pizza’s 20 minuten tot ze goudgeel en gaar zijn. Wissel halverwege om.

19
19

Haal de bakplaten uit de oven. Laat de pizza’s 5 minuten afkoelen voordat je ze opeet.

dieettip:

De olijvenplakjes is een ‘weekkeuze’ en past niet in de Schijf van Vijf. Wil je eten volgens de richtlijnen van het Voedingscentrum, dan kun je per week 3 keer (de ‘weekkeuze’) buiten de Schijf kiezen.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.