Kerstkransjes
Kerstkransjes zijn onmisbaar in je kerstboom. Lekker krokant en mooi versierd met amandelschaafsel of glazuur. Hang ze op en pluk ze eraf wanneer je trek hebt.
115 kcal
30 min. bereiden, 15 min. oventijd, 1 uur 30 min. wachten
Ingrediënten
Aantal porties
150 g
½
½
125 g
½ tl
1
230 g
¼ tl
2 el
100 g
1½ el
Dit heb je nodig
vershoudfolie
deegroller
rond gekarteld uitsteekvormpje (6 cm)
bakpapier
uitsteekrondje (Ø 1 cm)
Ontdek meer van dit soort gerechten
Ook te zien in
december 2025 - december 2025
Laat de boter op kamertemperatuur komen. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met de punt van een mes het merg eruit. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil.
Meng de boter, suiker, het vanillemerg, citroenrasp en het zout door elkaar. Splits het ei. Voeg de dooier toe aan de boter en bewaar het eiwit. Meng de dooier goed door het botermengsel.
Zeef de bloem en baking soda boven de kom en kneed kort door tot een samenhangend deeg. Verpak in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad met de deegroller tot een dunne lap van 5 mm dik. Steek er met behulp van het grote uitsteekvormpje 25 kransjes uit en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal met het resterende deeg. Herhaal met het resterende deeg. Steek met het kleine uitsteekvormpje gaatjes uit de kransjes. Bestrijk de helft van de kransjes dun met eiwit en bestrooi met het amandelschaafsel.
Bak de kransjes in de oven in ca. 15 min. lichtbruin en gaar. Haal uit de oven en laat 20-30 min. afkoelen.
Meng ondertussen de poedersuiker met het water tot een dik glazuur (yoghurtdikte). Vouw een cornetje van bakpapier en vul met het glazuur. Versier de kransjes zonder amandelschaafsel met sneeuwvlokjes en streepjes. Bestrooi de kerstkransjes met amandelschaafsel licht met extra poedersuiker.
- bereidingstipHet deeg is tot 1 maand van tevoren te maken. Bewaar verpakt in vershoudfolie in de vriezer en ontdooi voor gebruik.
- algemeenMooi verpakt en met een lintje erdoor is dit een heel goed kerstkado.
- bewaartipIn een afgesloten koekblik blijven de koekjes 3 dagen goed.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
- algemeenMaak er mooie lintjes aan en hang ze in de kerstboom of aan een stoere (kerst)tak.
Cornetje (spuitzakje) maken
Instructievideo - 01:05 min.
Kerstkransjes
Kerstkransjes zijn onmisbaar in je kerstboom. Lekker krokant en mooi versierd met amandelschaafsel of glazuur. Hang ze op en pluk ze eraf wanneer je trek hebt.

25 porties
115 kcal
30 min. bereiden
1 uur 30 min. wachten
15 min. oventijd
Aan de slag
Laat de boter op kamertemperatuur komen. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap met de punt van een mes het merg eruit. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil.
Meng de boter, suiker, het vanillemerg, citroenrasp en het zout door elkaar. Splits het ei. Voeg de dooier toe aan de boter en bewaar het eiwit. Meng de dooier goed door het botermengsel.
Zeef de bloem en baking soda boven de kom en kneed kort door tot een samenhangend deeg. Verpak in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad met de deegroller tot een dunne lap van 5 mm dik. Steek er met behulp van het grote uitsteekvormpje 25 kransjes uit en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Herhaal met het resterende deeg. Herhaal met het resterende deeg. Steek met het kleine uitsteekvormpje gaatjes uit de kransjes. Bestrijk de helft van de kransjes dun met eiwit en bestrooi met het amandelschaafsel.
Bak de kransjes in de oven in ca. 15 min. lichtbruin en gaar. Haal uit de oven en laat 20-30 min. afkoelen.
Meng ondertussen de poedersuiker met het water tot een dik glazuur (yoghurtdikte). Vouw een cornetje van bakpapier en vul met het glazuur. Versier de kransjes zonder amandelschaafsel met sneeuwvlokjes en streepjes. Bestrooi de kerstkransjes met amandelschaafsel licht met extra poedersuiker.
bereidingstip:Het deeg is tot 1 maand van tevoren te maken. Bewaar verpakt in vershoudfolie in de vriezer en ontdooi voor gebruik.
algemeen:Mooi verpakt en met een lintje erdoor is dit een heel goed kerstkado.
bewaartip:In een afgesloten koekblik blijven de koekjes 3 dagen goed.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
algemeen:Maak er mooie lintjes aan en hang ze in de kerstboom of aan een stoere (kerst)tak.
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 25 porties)
150 g ongezouten roomboter
½ vanillestokje
½ biologische citroen
125 g lichtbruine basterdsuiker
½ tl zout
1 middelgroot scharrelei
230 g tarwebloem
¼ tl baking soda
2 el amandelschaafsel
100 g poedersuiker
1½ el water
Dit heb je nodig
vershoudfolie
deegroller
rond gekarteld uitsteekvormpje (6 cm)
bakpapier
uitsteekrondje (Ø 1 cm)




