Avatar

Eigen recept van... Liene van Keulen

Russiche maaltijdsoep Soljanka

Soepen, Hoofdgerecht, 4 personen, Wachttijd 30 minuten, Bereidingstijd 90 minuten, Anders

Laatst aangepast: 27 feb. 2008, 16:57 | 15 keer bewaard

Ingrediënten

  • 700 gram rund- of varkensvlees
  • 125 gram Lyoner of een dergelijke worst of bokworstjes
  • 100 gram katenspek
  • 500 ml gezeefde tomaten (uit pak)
  • 1 grote ui
  • 1 blik (500ml) zoetzure augurken
  • 1-2 wortels
  • 6 kruimige aardappels
  • 1 blikje zwarte olijven
  • 1 citroen
  • laurierblad
  • zwarte pepper (korrels en gemalen)
  • (indien gewenst) kappertjes

Bereiden

1. Kook het vlees (met zout, pepperkorrels en laurieblad). Terwijl het vlees kookt, schil aardappels en wortels. Rasp wortels op een grove rasp. Maak de ui schoon en snijd hem fijn. Snijd worstjes, katenspek, augurken en aardappels in kleine stukjes.

2. Werwarm de olie en braad de uien goud bruin, doe de wortels erbij, braad nog een beetje op iets lager vuur. Voeg de augurken toe. Na een beetje braden voeg de tomatenpasta ertoe. Als de pasta te dik is, los die op door een beetje vlees boullion er bij te voegen. Laat ca. 15 minuten zachtjes sudderen.

3. Als het vlees gaar is, neem het uit de pan en snijd het in kleine stukjes. Kook aardappels in de vleesbouillon totdat ze gaar zijn. Doe de Lyonerworstjes, de vleesstukjes en tomaten-augurkenpuree er bij. Laat 10 minuten koken. Voeg het katenspek, 3-4 schijfjes citroen, olijven en, eventueel, kappertjes bij de soep toe en laat nog een paar minuten zachtjes koken.

4. Schep de citroenschijfjes eruit. Breng de soep op smaak met, indien nodig, zout en (vers)gemalen pepper.

5. Laat de soep ongeveer half uur staan. Dan trekken alle smaken goed in. Indien nodig, voor het serveren opnieuw opwarmen.

6. Serveer met een schijfje citroen, een paar olijven en een lepel zure room in elk bord. Lekker met roggebrood.

Weetjes:

Russen zeggen: Als je wilt dat een man bij je altijd blijft, moet je hem eens Soljanka maken.

Oorspronkelijk wordt deze soep met gezouten augurken gemaakt (die zijn in de Russische supermarkten hier en daar in Nederland te verkrijgen), maar ook met zoetzuur gemarineerde augurkjes smaakt het heerlijk.

Bronvermelding

uit een Russische web site

Wat is dit?

Mijn Bewaarde recepten

Alle favoriete AH recepten op Appie

Wat is een Kookschrift?

Begin een Kookschrift

SitemapAlgemene voorwaardenPrivacy en Cookiebeleid Gewoon bij Albert Heijn.