Basisrecept spaghetti met rode saus

Receptvideo

- 03:07 min.

Spaghetti met rode saus is een solide basis voor een makkelijke avondmaaltijd. Plus: het is budgetproof. Nog een plus: je kunt varieren wat je wil! In deze video laten we je stap voor stap zien hoe je een basis spaghetti met rode saus maakt en geven we je 3 variatietips. Handig!

Ingrediënten
2 tenen knoflook
3 middelgrote uien
2 el milde olijfolie
800 g gepelde tomaten in blik
1 tl kristalsuiker
320 g spaghetti

Rode saus maken
Snijd de knoflook fijn en snipper de uien. Verhit de helft van de olie in een hapjespan op laag vuur en fruit de knoflook en ui in 8 min. zacht en zoet. Voeg de tomaten en suiker toe en druk de tomaten met een lepel stuk. Breng aan de kook, roer door en laat 25 min. met de deksel op de pan op laag vuur stoven. Roer af en toe. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Spaghetti koken
Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, maar vang 100 ml kookvocht op (per 4 personen). Schep door de tomatensaus. Voeg eventueel wat kookvocht toe als het geheel nog wat te droog is. Verdeel over diepe borden.

Variatie 1: met gebakken champignons
Snijd 400 g champignons in kwarten en ris de blaadjes van 5 g takjes tijm. Verhit de rest van de olie in een hapjespan en bak de champignons 15 min. op hoog vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Bak de laatste 2 min. de tijmblaadjes mee op middelhoog vuur. Verdeel over de spaghetti met rode saus.

Variatie 2: met ansjovis-knoflookkruim
Giet 46 g ansjovisfilets af, vang de olie op en snijd de filets heel fijn. Snijd 1 teen knoflook heel fijn. Rooster 2 sneetjes brood in de broodrooster en maal ze in de hakmolen met de staafmixer tot grof kruim. Verhit een koekenpan met de ansjovisolie op middelhoog vuur en bak de ansjovisfilets met het broodkruim in 6-7 min. lichtbruin en knapperig. Voeg na 4 min. de knoflook toe. Schep regelmatig om. Verdeel over de spaghetti met rode saus.

Variatie 3: met witte kaas en oregano
Hak de oreganoblaadjes fijn. Verkruimel de witte kaas en verdeel over de spaghetti met rode saus.