Soezenbeslag maken

Instructievideo

- 01:59 min.

Wil je graag zelf een lekker soezenbeslag maken, maar heb je wat hulp nodig? Bekijk dan deze instructievideo van Allerhande en ga aan de slag.

Wat is soezenbeslag?
Soezenbeslag maak je van bloem, water of melk, boter en eieren. Het beslag wordt twee keer verhit, eerst in de pan en daarna in de oven.

Ingredienten
Zeef de bloem boven een stuk bakpapier of boven een kom. Als je bakpapier gebruikt kun je het heel makkelijk in 1x in de steelpan laten glijden. Verhit het water in een steelpan. Je kunt ook melk of een combinatie van water en melk gebruiken, maar soezen van water rijzen beter. Voeg de boter in blokjes en het zout toe. Zorg ervoor dat de boter is gesmolten voordat het water kookt en stoom gaat afgeven, anders klopt de verhouding tussen water en bloem straks niet meer. Als de boter eenmaal is gesmolten, breng het mengsel dan snel aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag. Voeg in 1 keer de bloem toe en roer met een houten lepel tot een stevige deegmassa. Het ziet er nu nog rommelig uit, maar het wordt al roerende een gladde zware, deegbal.

Deeg koken
Kook het deeg ongeveer 2 minuten om de melige smaak kwijt te raken en blijf roeren. Het deeg moet mooi glanzen. Neem de pan van het vuur en schep het deeg in een beslagkom. Laat het deeg afkoelen tot kamertemperatuur. Schep het af en toe om het proces te versnellen. Als je het goed laat afkoelen, weet je zeker dat het niet gaat schiften als je de eieren toevoegt. Gebruik hiervoor eventueel een keukenthermometer.

Ei toevoegen
Klop de eieren los. Zorg ervoor dat de eieren op kamertemperatuur zijn, dan rijzen de soezen beter. Mix beetje bij beetje het ei door het deeg. Voeg zo veel ei toe tot je een dikke vla-achtige consistentie hebt. Het kan zijn dat je niet al het ei nodig hebt. Het beslag moet stijf genoeg zijn om vorm te behouden. Dus als je een lint in het beslag trekt, blijft het zichtbaar en zakt het niet weg. Zo maak je soezenbeslag.