Appelcake
Appelcake

Appelcake

Vers, gedroogd of tot moes gekookt: appels zijn perfect om cake mee te bakken. Maak eens een ontbijtcake met appelmoes en havermout of bak een boerenappelcake voor bij de koffie. Dit zijn onze favoriete recepten voor appelcake. Bakken maar!

Appelcake recepten

Appelcake maken
Appelcake maken

Appelcake maken

Ingrediënten

voor 12 porties
  • 2 jonagold appels
  • 1/2 citroen
  • 1 tl kaneel
  • 200 g ongezouten roomboter
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 1 mespunt zout
  • 4 middelgrote eieren
  • 200 g boerencakemeel
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • keukenmachine
  • cakevorm (26 cm)
  1. Verwarm de oven voor op 150 °C.
  2. Schil de appels en snijd ze in stukjes. Doe de appelstukjes in een kom. Rasp de gele schil van de citroen en pers hem uit boven de de appel. Meng de appel, kaneel en de citroenrasp in de kom.
  3. Klop de boter, suiker en het zout in een keukenmachine in 10 min. tot een licht romig mengsel. Voeg de eieren en het cakemeel in één keer toe en meng het geheel op de laagste stand tot een glad beslag. Mix het vervolgens nog op de hoogste snelheid tot een luchtig beslag. Spatel de appelstukjes door het beslag. Vet de cakevorm in en bestuif met wat cakemeel. Schep het beslag in de cakevorm strijk de bovenkant glad met een spatel. Schuif de cakevorm in de oven, 1 richel onder het midden. Bak de cake in 65-75 min. goudbruin en gaar.
  4. Als je er een satéstokje in steekt en deze er schoon uit komt is de cake gaar. Neem de cakevorm uit de oven en laat 5 min. in de vorm afkoelen. Laat de cake voorzichtig uit de vorm glijden, plaats hem op een rooster en laat verder afkoelen. Snijd de afgekoelde cake vlak voor het serveren in plakken.