Lamsvlees
Lamsvlees

Lamsvlees

Van lamsvlees maak je de sappigste burgers en kebabs. Of kies voor lamskoteletjes: vol smaak en snel op tafel. Van een snelle doordeweekse maaltijd tot een feestelijk diner, met lamsvlees zet je echt iets bijzonders op tafel.

Lamsvlees recepten

Lamsrack met rozemarijn
Lamsrack met rozemarijn

Lamsrack met rozemarijn

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 2 tenen knoflook
  • 4 el traditionele olijfolie
  • 400 g pomodorini tomaten in blik
  • 100 ml kraanwater
  • 2 takjes rozemarijn
  • 4 stuks takje rozemarijn
  • 750 g lamsrack
  • 1 el balsamicoazijn gerijpt op hout
  • 3 el balsamicoazijn
  • 300 g tagliatelle
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • ovenschaal (30 x 20 cm)
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Snijd de knoflook fijn. Verhit 3 el olie in een pan en fruit de knoflook 1 min. Voeg de pomodorini toe met het water, 1/3 van de rozemarijn, peper en zout en laat op laag vuur 30 min. zacht koken.
  3. Snijd ondertussen de rest van de rozemarijn in stukjes. Maak met een scherp mes kleine inkepingen in het vlees en steek de stukjes rozemarijn erin. Besprenkel het vlees met de olie en 1 el azijn en leg in de ovenschaal. Laat het vlees in de oven in ca. 20 min. gaar worden. Besprenkel elke 5 min. met 1 el azijn.
  4. Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwijder de takjes rozemarijn uit de saus en maak het geheel iets dunner met 3 el van het pastawater. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Giet de pasta af en meng de tomatensaus erdoor. Serveer met het lamsvlees.
Soorten lamsvlees
Soorten lamsvlees

Soorten lamsvlees

De meest gangbare lamsvleesproducten zijn lamsrack, lamskotelet, lamsbout, lamshaasjes en lamsgehakt. Het lamsrack is een stuk uit de rug van het lam. Je ziet dan ook, net als bij spareribs, de ribben van het lam. Uit dat stuk lamsrack worden de koteletjes gesneden. Allerhande’s favorieten? Voor deze lamskoteletjes met groene salsa en lamsrack met amandel-peterseliekorst rijden we graag een blokje om. Van het vlees uit de buik wordt vaak gehakt, worst en burgers gemaakt. Lamsbout is de hele poot van het lam, vaak in z’n geheel geroosterd in de oven. De schenkel is alleen het bovenste deel daarvan. Lamshaas is het zachtste stukje vlees van het lam, gesneden uit de rug en lekker om rosé te bakken. Zoals bij dit lamshaasje met courgettespaghetti en tomaat. Voor stoofpotjes gebruik je het liefst lamsschouderlappen, -stooflappen, maar ook schenkel.

Lamsvlees bereiden

De bereidingstijd van lamsvlees hangt af van de soort. Zo zijn lamskoteletjes snel klaar. In een koekenpan bak je ze 3 tot 7 minuten, afhankelijk van de gewenste gaarheid. Lamshaasjes zijn ook snel klaar: een minuut of 4 à 5 is al genoeg. Je kunt lamshaasjes mooi rosé serveren en hoeft ze niet door te bakken. Een groter stuk vlees, zoals lamsbout, heeft meer tijd nodig. Die braad je bij voorkeur even aan in een koekenpan en laat je daarna zachtjes verder garen in de oven. Maak je een stoofpotje? Reken voor lamsschouderlappen of lamsschenkels, zoals bij deze gestoofde lamsschenkels met lentegroenten, een uur tot anderhalf uur stooftijd op laag vuur, of in een stoofpan in de oven.

Lamsvlees bereiden
Lamsvlees bereiden
Lamsvlees: hoe bewaren / invriezen /opwarmen
Lamsvlees: hoe bewaren / invriezen /opwarmen

Lamsvlees: hoe bewaren / invriezen /opwarmen

Lamsvlees dat je hebt bereid, kun je 2 dagen in een goed afgesloten bak bewaren in de koelkast. Invriezen kan ook: in een goed afgesloten bak of plastic zak is het 3 maanden houdbaar in de vriezer. Ontdooi het lamsvlees door het de avond voor gebruik in de koelkast te leggen.