Vegan hoofdgerechten voor kerst
Vegan hoofdgerechten voor kerst

Vegan hoofdgerechten voor kerst

Op de vegan-toer deze kerst? Ga los met groenten in de hoofdrol of een twist op een kerstklassieker, zoals meatloaf zonder vlees. En pompoen is perfect voor een vegan rollade. Al onze vegan hoofdgerechten voor kerst vind je hier.

Vegan hoofdgerechten voor kerst

Gevulde pompoen met cranberry en pecannoten
Gevulde pompoen met cranberry en pecannoten

Gevulde pompoen met cranberry en pecannoten

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 AH Biologisch pompoen
  • 3 el milde olijfolie
  • 100 g parelcouscous
  • 2 tenen knoflook
  • 50 g gezouten pecannoten
  • 40 g rucola
  • 50 g gedroogde cranberry's
  • 1 el baharat
  • ¼ tl chilivlokken
  • 100 g verse granaatappelpitjes
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • bakpapier
  • sateprikker
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Snijd de bovenkant van de pompoen (ca. 5 cm) en bewaar dit. Verwijder met een lepel de pitten en draderige binnenkant. Zorg dat het vruchtvlees overal 2 cm dik is. Bestrijk de binnenkant met ⅓ van de olie en bestrooi met peper en zout.
  3. Rooster de pompoen en het kapje beide met de snijkant naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat ca. 40 min. in het midden van de oven. Check na 30 min. of de pompoen gaar is, met een sateprikker. Gaat-ie gemakkelijk in het vruchtvlees, dan is de pompoen gaar. Haal de deksel eventueel eerder uit de oven.
  4. Kook de parelcouscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  5. Snijd de knoflook fijn. Hak de pecannoten grof. Snijd de rucola grof. Verhit de rest van de olie in een hapjespan en bak de knoflook, noten, cranberry’s, baharat en chilivlokken 3 min. op middelhoog vuur. Schep de couscous erdoor. Zet het vuur uit, schep de rucola en de ½ van de granaatappelpitjes erdoor.
  6. Neem de pompoen uit de oven, vul met het couscousmengsel. Bestrooi met de rest van de granaatappelpitjes en serveer direct.

Hele bloemkool in bladerdeeg

Zó heb je bloemkool toch nog nooit gezien? De vegan showstopper van de avond! De bloemkool gaat de oven in met bladerdeeg en tapenade en komt eruit met een knapperig én smaakvol korstje. Geroosterde bloemkool Verwarm de oven voor op 200 °C. Haal de bladeren van 1 bloemkool en snijd de stronk eraf. Leg de bloemkool in een ovenschaal (20 x 30 cm) en besprenkel met 2 el milde olijfolie. Rooster de bloemkool 45 min. in het midden van de oven. Bloemkool in bladerdeeg Neem de bloemkool uit de oven en laat minimaal 10 min. afkoelen. Bestrijk de hele bloemkool rondom met 145 g zongedroogde-tomatentapenade. Pak de bloemkool in met 270 g vers bladerdeeg en leg terug in de ovenschaal. Bak nog 40 min. in het midden van de oven. Leg de bloemkool in bladerdeeg met behulp van een spatel op een mooie schaal en verdeel 50 g misticanza­salade eromheen.
00:27