Wafels

Zelf wafels maken is ontzettend leuk én makkelijker dan je denkt. En als je eenmaal de slag te pakken hebt, kun je er eindeloos mee variëren. Tijd om dat wafelijzer uit de kast te halen dus! Met welk recept begin jij?

Wafel recepten

Luikse wafels maken
Luikse wafels maken

Luikse wafels maken

Ingrediënten

voor 6 personen
  • 100 g ongezouten roomboter
  • 40 g kristalsuiker
  • 8 g vanillesuiker
  • 1 middelgroot ei
  • 4 el halfvolle melk
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 g bruine kandijsuiker
  • 1 el traditionele olijfolie
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • wafelijzer
  1. Roer de boter met suiker, vanillesuiker en wat zout schuimig. Meng het ei en de melk erdoor. Zeef het bakmeel boven een kom. Voeg het bakmeel beetje bij beetje aan het botermengsel toe en kneed met de kandijsuiker tot deeg. Vorm bolletjes van de deeg.
  2. Vet het wafelijzer in en laat (op middelhoge temperatuur) heet worden. Leg een deegbolletje in het midden van het wafelijzer en doe dicht. Bak de wafel in ca. 1 ½ min. bruin. Bak de rest van de wafels op dezelfde wijze. Vet de ijzer tussentijds in met olie.

Belgische wafels

Voor brunch of lunch, als gebakje of als snack: Belgische wafels kunnen eigenlijk áltijd. Traditioneel, met slagroom, poedersuiker of warme kersen. Maar ook zie je ze steeds vaker met hartige topping. Denk aan de Amerikaanse ‘chicken and waffles’.Beslag maken voor Belgische wafelsVerwarm 250 ml melk en 250 ml water in een steelpan tot lauwwarm. Doe 350 g bloem in een kom en meng 14 g droge gist en 2 zakjes vanillesuiker erdoor. Schenk de melk er al roerend met een garde bij en meng tot een glad beslag. Smelt 100 g boter in de steelpan. Zet het vuur uit als de boter half is gesmolten. De boter smelt dan verder zonder te heet te worden. Splits 2 eieren en voeg de dooiers en ½ tl zout toe aan het beslag. Voeg ook de gesmolten boter toe en meng met een garde. Doe het eiwit in een vetvrije kom en klop met een mixer met schone gardes stijf. Spatel door het beslag. Dek de kom af met een schone theedoek en laat op een warme, tochtvrije plek 45 min. rijzen.
00:34