Nagerechten met bitterkoekjes
Nagerechten met bitterkoekjes

Nagerechten met bitterkoekjes

Op zoek naar een echt Hollands nagerecht? Bekijk onze recepten voor een toetje met bitterkoekjes.

Bitterkoekjestulband met chocolade
Bitterkoekjestulband met chocolade

Bitterkoekjestulband met chocolade

Ingrediënten

voor 20 personen
  • 250 g bitterkoekjes
  • 175 ml amaretto
  • 200 g pure chocolade 72%
  • 250 g ongezouten roomboter
  • 250 g witte basterdsuiker
  • 5 middelgrote eieren
  • 250 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 el poedersuiker om te bestuiven
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • tulbandvorm (2.4 liter)
  • keukenmachine
  • satéprikker
  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de tulbandvorm in en bestuif met bloem.
  2. Doe de bitterkoekjes in een kom en besprenkel met de amaretto. Laat 10 min. staan. Breek ondertussen de chocolade in stukjes en doe in de keukenmachine. Voeg de bitterkoekjes met amaretto toe en maal 10 sec. Doe de boter met de suiker in een kom en klop met een mixer in 5 min. tot een luchtig mengsel. Voeg 1 voor 1 de eieren toe. Voeg pas een volgend ei toe als het vorige helemaal door het beslag is geklopt. Zeef het bakmeel boven het beslag en spatel luchtig erdoor. Meng het bitterkoekjesmengsel snel maar voorzichtig erdoor.
  3. Schep het beslag in de tulbandvorm en dek deze losjes af met aluminiumfolie. Bak de tulband in het midden van de oven in ca. 1 uur bruin en gaar. Verwijder de folie na 30 min. Controleer na 50 min. op gaarheid met de satéprikker. Als de prikker er schoon uit komt, is de cake gaar. Laat de tulband 10 min. afkoelen in de vorm. Zet een bord of platte schaal omgekeerd op de tulband en keer om, zodat de cake uit de vorm komt. Laat in 1 uur en 30 min. volledig afkoelen. Bestrooi voor het serveren met de poedersuiker.