Crêpes

Crêpes

Crêpes zijn heerlijk flinterdunne flensjes gemaakt op een basis van eieren, bloem en melk. Origineel uit Frankrijk is dit iconische gerecht in al haar vormen inmiddels niet meer weg te denken uit de Belgische keuken.

Crêpes Suzette maken

Crêpes Suzette maken

  1. Klop de eieren met een garde los in een ruime kom. Klop de melk erdoor. Zeef de bloem boven de kom en klop met een garde glad. Smelt 2 el boter en voeg met ½ tl zout en 2 el suiker toe aan het beslag.
  2. Verhit de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur en schep er ⅛ van het beslag in. Draai de pan rond zodat de hele bodem dun bedekt is. Bak de crêpe op middelhoog vuur in 3 min. gaar en keer halverwege. Bak zo nog 7 pannenkoeken.
  3. Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de vruchten uit. Smelt de rest van de suiker in een ruime koekenpan. Voeg, als de karamel amberkleurig is, de rest van de boter toe, roer met een garde tot de boter is gesmolten. Pas op voor spetters. Schenk er het sinaasappelsap en 2 el Grand Marnier bij. Voeg de sinaasappelrasp toe en laat, al roeren 2 min. op laag vuur koken.
  4. Leg 1 crêpe in de pan. Keer de crêpe om zodat er aan beide kanten saus zit. Vouw de crêpe in kwarten en leg op een schaal.
  5. Ga zo door met de rest van de crêpes.
  6. Leg alle crêpes terug in de pan, schenk ook de saus op de schaal in de pan.
  7. Doe de rest van de Grand Marnier in een soeplepel. Houd een vlammetje bij de lepel en schenk de brandende drank over de crêpes.
Hoe maak je echte Franse crêpes?

Hoe maak je echte Franse crêpes?

Het kenmerkende van Franse crêpes is dat ze dun zijn, daarom is het belangrijk om naast dun beslag een koekenpan met lage rand te gebruiken die niet te klein is, zodat je de crêpes makkelijk kunt spreiden en keren. Neem dus in elk geval de grootste en platste koekenpan die je hebt mét anti-aanbaklaag. Ook zijn zaken zoals het gebruik van échte boter tijdens het bakken en het laten rusten van het beslag belangrijk, maar deze tips vind je natuurlijk ook terug in onze crêpes-recepten.

Hoe bewaar je crêpes?

Je kan crêpes tot maximaal 2 dagen bewaren in de koelkast. Wil je ze langer bewaren? Dan kun je ze het beste invriezen: daar blijven ze tot wel 3 maanden goed. Dit doe je door tussen elke crêpe een stukje bakpapier te leggen zodat ze niet aan elkaar vriezen. Daarna verpak je ze luchtdicht in bijvoorbeeld een diepvrieszak. Wanneer je de crêpes op wil eten kan je ze gewoon opwarmen in een koekenpan, oven of magnetron.

Hoe bewaar je crêpes?