vanaf maandag
Bloedsinaasappel
De bloedsinaasappel kan je ook wel het broertje van de ‘gewone’ sinaasappel noemen. Bloedsinaasappels hebben een lekkere friszure smaak die nóg frisser is dan zijn soortgenoten. Salades kan je dan ook heerlijk met partjes bloedsinaasappel verrijken!
Wat is een bloedsinaasappel?
Een bloedsinaasappel dankt zijn naam aan het ‘bloeden’ wanneer je hem opensnijd. Er bestaan twee variaties, de volbloed (de schil en het vruchtvlees zijn rood) en de halfbloed (die hebben alleen rood vruchtvlees). Van deze variaties bestaan weer verschillende rassen. De bloedsinaasappel is rond 1850 in het Middellandse Zeegebied ontstaan en groeien dan ook op warme locaties zoals Sicilië, Spanje en Israël. Deze sinaasappel wordt net zoals zijn oranje broertje zowel gegeten als geperst tot vruchtensap. Geperst lijkt het sap van deze vrucht niet alleen op bloed, maar ook op rode wijn. Daarom wordt de bloedsinaasappel ook wel de ‘wijnsinaasappel’ genoemd. Bloedsinaasappels zijn in seizoen van december tot maart.
Verschil tussen een gewone sinaasappel en een bloedsinaasappel?
Naast het verschil in uiterlijk zit het verschil tussen een bloedsinaasappel en een gewone sinaasappel hem vooral in de smaak. De bloedsinaasappel heeft een lekkere combinatie van licht zoet, zuur en is bitterder dan een gewone sinaasappel. De smaak is daarbij erg mild, zonder overheersend te zijn.
Zijn bloedsinaasappels gezond?
Bloedsinaasappels hebben voor de gezondheid dezelfde voordelen als gewone sinaasappels. Net als sinaasappels zijn ook bloedsinaasappels rijk aan vitamine C. Categorie: Serveer/eet op kamertemperatuur.
Waarmee kan je bloedsinaasappels combineren?
De bloedsinaasappel heeft een friszure smaak en is zeer geschikt voor een lekker sapje. Daarnaast is de bloedsinaasappel ook goed te verwerken in bijvoorbeeld een cake, omdat de gerechten daardoor niet te zoet worden. Ook zijn de delen van de bloedsinaasappel goed te marineren en kunnen ze gedroogd worden.
Hoe bewaar je bloedsinaasappels?
Bloedsinaasappels zijn dol op koude en droge lucht. Bewaren in de koelkast is dan ook het beste, of buiten wanneer het winter is. Het eten van een bloedsinaasappel is het lekkerste op eetkamertemperatuur. Een bloedsinaasappel is over het algemeen eén tot drie weken houdbaar.
Bloedsinaasappelmocktail met munt
- Maal de blaadjes van de munt met de suiker in een keukenmachine tot groen poeder. Strooi het op een schotel. Bevochtig de randen van de champagnecoupes en doop ze in de muntsuiker.
- Doe de bloedsinaasappelsap met de vlierbloesemtonic in de coupes met de ijsblokjes. Knijp er de gegrilde mandarijnhelft boven uit en serveer.
Direct aan de slag
Lekker met bloedsinaasappel
Bakken met bloedsinaasappel
Meer fruit