Granaatappel

De sappige pitten van de granaatappel geven zich niet zomaar prijs. Maar: je moeite wordt beloond! Bestrooi salades, couscous en stoofgerechten rijkelijk met deze frisse, zoetzure pitjes en waan je in het Midden-Oosten.

Hoe kook je met granaatappel?
Hoe kook je met granaatappel?

Hoe kook je met granaatappel?

Ingrediënten

voor 4 personen
 • 250 g witte quinoa
 • 60 g ongebrande walnoten
 • 295 g gegrilde rode paprika's in pot
 • 100 g verse granaatappelpitjes
 • 4 eetrijpe avocado's
 • 1 el traditionele olijfolie
 • 15 g verse basilicum
 • 1 bakje tuinkers
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

 • staafmixer
 1. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Laat afkoelen. Verhit een grillpan zonder olie of boter en rooster de walnoten 3 min. op middelhoog vuur. Laat afkoelen op een bord. Laat ondertussen de gegrilde paprika’s uitlekken. Doe de paprika met ⅔ van de granaatappelpitjes en de walnoten in een hoge beker. Pureer met de staafmixer tot een saus.
 2. Snijd de avocado’s overlangs doormidden. Verwijder de pit, schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil en halveer in de lengte. Bestrijk de snijkanten met de olie. Verhit de grillpan zonder olie of boter en gril de avocado’s in delen 4 min. op de snijkant.
 3. Snijd ondertussen de basilicumblaadjes in reepjes. Meng de helft ervan met de helft van de tuinkers en de saus door de quinoa. Breng op smaak met peper en zout. Bestrooi ook de avocado met peper en eventueel zout. Schep de quinoasalade op een platte schaal en verdeel de avocado erover. Garneer met de rest van het basilicum, de rest van de tuinkers en de rest van de granaatappelpitjes.

Granaatappel snijden, pellen, schillen en openen: hoe doe je dat?

Snijd de steel aan de bovenkant van de granaatappel eruit. Maak met een mes vanaf de bovenkant parten, maar snijd de granaatappel niet helemaal door. Nu kun je de parten gemakkelijk uit elkaar trekken. Haal met je vingers de granaatappelpitjes eruit en vang ze op in een bakje.

Granaatappel ontpitten: hoe werkt het?

Zodra je de granaatappel in parten hebt gesneden vanaf de bovenkant, zonder hem helemaal door te snijden, kun je met je vingers de granaatappelpitjes eruit halen en ze opvangen in een bakje. Verwijder de witte vliesjes: die zijn niet lekker om te eten.

Granaatappel: bewaren, invriezen en opwarmen?

Let er bij het kopen van granaatappels op dat ze glanzend zijn en zwaar aanvoelen – dan zijn ze het sappigst. Rijpe granaatappels blijven ongeveer 2 weken goed op kamertemperatuur. De pitjes kun je invriezen: in de vriezer zijn ze 3 maanden houdbaar. Haal ze de avond voor gebruik uit de vriezer en leg in de koelkast.

Granaatappel ontpitten

In deze instructievideo laten we je zien hoe je snel en gemakkelijk een granaatappel kunt schoonmaken. Granaatappel ontpitten:Doe een schort om. Rol de granaatappel eerst over het aanrecht, zo komen de pitten los te zitten. Snijd een granaatappel doormidden. Trek de helften wat uit elkaar. Bewaar één helft in een diepe kom. Tik met een pollepel tegen de schil en knijp er ondertussen een beetje in. De pitten vallen er nu vanzelf uit. Zo ontpit je een granaatappel.
00:31