Turkse pizza
Turkse pizza

Turkse pizza

Turkse pizza… Niet afhalen maar zelf maken! De geur van het vers gebakken deeg en het rijke scala aan kleur en kruidige geuren… Lahmacun zouden we elke dag wel willen eten. Dat spreek je trouwens uit als lag-maa-djoen. You’re welcome!

Turkse pizza recepten

Hoe maak je Turkse pizza?
Hoe maak je Turkse pizza?

Hoe maak je Turkse pizza?

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 250 g tarwebloem
  • 100 ml lauw kraanwater
  • 1/2 tl zout
  • 2 el Griekse yoghurt
  • 4 g gedroogde gist
  • 1.5 el traditionele olijfolie
  • 1 ui
  • 1 groene paprika
  • 2 trostomaten
  • 10 g verse platte peterselie
  • 300 g lamsgehaktballetjes
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 tl harissa
  • 75 g rucola slamelange
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • bakpapier
  • deegroller
  1. Zeef de bloem boven een kom en voeg het water, zout, de yoghurt, gist en 1 el olie toe. Kneed in 10 min. tot een glad en elastisch deeg. Vet een ruime kom in met de rest van de olie. Vorm het deeg tot een bal, doe in de kom en dek af met vershoudfolie. Laat het deeg 1 uur op een warme en tochtvrije plek rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  2. Snipper de ui. Halveer de paprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes van ½ x ½ cm (brunoise). Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de zaden en snijd het vruchtvlees in blokjes van ½ x ½ cm. Snijd de blaadjes van de peterselie fijn. Doe de gehaktballetjes, ui, paprika, tomaat, peterselie, tomatenpuree en harissa in een ruime kom en kneed door elkaar. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak het gehaktmengsel 2 min.
  3. Neem het deeg uit de kom, verdeel in 4 gelijke stukken en vorm tot bolletjes. Rol elk bolletje op een stuk bakpapier met een met bloem bestoven deegroller uit tot een pizza van ca. Ø 25 cm. Verhit 2 grote koekenpannen zonder olie of boter op middelhoog vuur en leg in elk een pizza op het bakpapier.
  4. Bak ca. 2 min. tot de onderkant licht begint te kleuren en het deeg zonder te scheuren loskomt van het bakpapier. Keer de pizza met behulp van het bakpapier. Verdeel ¼ van het gehakt erover en warm nog 2 min. door. Bak zo nog 2 pizza’s. Verdeel de sla over de pizza’s en rol ze op. Lekker!

Wat is het verschil tussen Turkse pizza en Italiaanse pizza?

Turkse pizza is een dunne pizza belegd met een pittige rode saus en lams- of rundergehakt. Hij heeft een dunnere bodem dan de Italiaanse pizza. Ook heeft het alleen een laag saus en wordt de pizza niet afgetopt, en al helemaal niet met kaas. In Turkije kennen ze de variant lahmacun, die, net als de Italiaanse pizza, open wordt geserveerd en in vieren wordt gesneden. In Nederland wordt de pizza vaak opgerold.

Turkse pizza

Altijd lekker: zelfgemaakte pizza. Deze Turkse pizza heeft een lekkere dunne bodem en is belegd met pittig kruidig lamsgehakt en groenten. Hoe je dit maakt? Dat zie je in deze stap voor stap receptvideo. Pizzabodem Zeef 250 gram bloem boven een kom en voeg 100 milliliter lauw kraanwater, een halve theelepel zout, 2 eetlepels Griekse yoghurt, 4 gram gedroogde gist en 1 eetlepel olijfolie toe. Kneed in 10 minuten tot een glad en elastisch deeg. Vet een ruime kom in met een halve eetlepel olijfolie. Vorm het deeg tot een bal, doe in de kom en dek af met vershoudfolie. Laat het deeg 1 uur op een warme en tochtvrije plek rijzen tot het in volume is verdubbeld. Vulling Snipper 1 ui. Halveer 1 groene paprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes van een halve bij een halve centimeter. Snijd 2 trostomaten in kwarten, verwijder de zaden en snijd het vruchtvlees in blokjes van een halve bij een halve centimeter. Snijd de blaadjes van 10 gram platte peterselie fijn. Doe 300 gram lamsgehaktballetjes, de ui, paprika, tomaat, peterselie, 1 eetlepel tomatenpuree en 2 theelepels harissa in een ruime kom en kneed door elkaar. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak het gehaktmengsel 2 minuten. Deeg rollen Neem het gerezen deeg uit de kom, verdeel in 4 gelijke stukken en vorm tot bolletjes. Rol elk bolletje op een stuk bakpapier met een met bloem bestoven deegroller uit tot een pizza van ongeveer 25 centimeter doorsnede. Verhit 2 grote koekenpannen zonder olie of boter op middelhoog vuur en leg in elke pan een pizza op het bakpapier. Bak ongeveer 2 minuten tot de onderkant licht begint te kleuren en het deeg zonder te scheuren loskomt van het bakpapier. Keer de pizza met behulp van het bakpapier. Verdeel een kwart van het gehakt erover en warm nog 2 minuten door. Bak zo nog 2 pizza’s. Verdeel 75 gram rucola slamelange over de pizza’s en rol ze op. Zo maak je Turkse pizza’s.
03:37