15 combinaties MoestuinMaatjes die samenwerken

Alles in de natuur werkt met elkaar samen. Bloemen, planten en insecten hebben elkaar nodig. Zonder het één, valt het andere om. Zo zorgen insecten voor bestuiving en natuurlijke bestrijding bij het kweken van veel groente- en fruitsoorten. Dit wordt ook wel biodiversiteit genoemd. De biodiversiteit in Nederland heeft het moeilijk en kan wel een handje gebruiken! Zo ontdek je zelf op een leuke manier wat ervoor nodig is om groente, bloemen en kruiden te laten groeien. En hoe jij de natuur een handje kunt helpen.

Pluksla en Klaproos

Sla heeft vaak last van bladluis. Gelukkig trekt het stuifmeel van de klaproos lieveheersbeestjes aan en laten die nou net van bladluis houden. Komt dat even goed uit voor je pluksla!

Spinazie en Koriander

Weekschildkevers zijn vaak in groten getale te vinden op koriander. Ze eten het liefst de hele dag luis. Daarom is koriander, als het bloeit, de perfecte gezelschapsplant voor bijvoorbeeld spinazie.

Courgette en Phacelia

Honingbijen zijn dol op phacelia. Diep in de bloem zit heel veel nectar. En bijen snoepen daar graag van. Grote kans dat ze ook even langs jouw courgettebloemen vliegen en die bestuiven.

Palmkool en Inkarnaatklaver

De bladeren van de inkarnaatklaver vormen een schuilplek voor loopkevers. Handig wanneer ze bij je palmkool staan. Loopkevers eten larven van de koolvlieg, die anders niets van je palmkool over laat.

Andijvie en Cosmea

Gaasvliegen houden van de nectar van de cosmeabloemen. Ze maken hun eitjes met een steeltje aan de andijvieplant vast. Wanneer de eitjes uitkomen, eten ze alle luizen op en is je andijvie luis-vrij!

Sperzieboon en Wilde Marjolein

Wilde marjolein is heerlijk om te eten, maar volgroeid krijgt ’ie roze bloempjes waar veel nectar in zit. Daar komen bijen en hommels op af. En dat is weer fijn voor de bestuiving van je sperzieboon.

Rucola en Salie

Salie is echt een must in je moestuin. De geur van salie houdt aardvlooien op afstand. En die laten je rucola dan met rust. Ziet er straks toch wat lekkerder uit op je bord.

Wortel en Bieslook

Bieslook beschermt met zijn geur de wortel tegen de wortelvlieg. Als je de stengels laat groeien, komen er paarse bloemen aan die bijen lokken. En dat is weer fijn voor de bestuiving van je moestuin.

Komkommer en Zonnebloem

Zonnebloemen zien er niet alleen prachtig uit. Het hart van de zonnebloem zorgt ervoor dat er bijen en hommels op afkomen. Deze bestuiven de komkommerbloemetjes. Wat ze de perfecte buurplanten maakt.

Spitskool en Dille

Als de spitskool wordt aangevallen door koolrupsen, roept hij met zijn geurstof sluipwespen te hulp. Met dille in de buurt, zijn sluipwespen niet ver weg, want die zijn dol op de nectar van dille.

Pompoen en Juffertje-in-'t-groen

De bloem van Juffertje-in-'t-groen lokt grote groepen hommels. Maar goed ook, want voor de bestuiving van de pompoen moet stuifmeel van de mannelijke bloem naar de vrouwelijke bloem gebracht worden.

Cherrytomaat en Dropplant

Door al het getril van de hommels rond de moeilijk bereikbare bloem, kan de tomatenplant zichzelf bestuiven. Gelukkig kan de hommel bij buurman dropplant wel makkelijk bij de nectar en het stuifmeel.

Radijs en Boekweit

Sluipwespen leggen hun eitjes in de larven van koolvliegen. En dat is maar goed ook, want deze zijn een bedreiging voor de radijs. Met boekweit in de buurt lok je de sluipwespen naar de radijs toe.

Peultjes en Korenbloem

De korenbloem lokt al insecten als haar bloemknop nog niet eens geopend is. Een prima combinatie dus om in te zetten bij de peultjes, die al vroeg bloeien en bestuivers daarom goed kunnen gebruiken.

Snijbiet en (echte) Kamille

Zweefvliegen zijn dol op kamille. Het gele bloemhoofdje is een makkelijke landplaats om even uit te rusten en te eten. Zet je kamille naast je snijbiet en de larven van de zweefvlieg eten bladluizen.

MoestuinMaatjes shop