Franse recepten

Bij de Franse keuken denk je misschien aan bekende gerechten als coq-au-vin of quiche lorraine. Die zijn ook goddelijk, maar er is zoveel meer lekkers te vinden. En: vergeet de heerlijke wijn daarbij niet. Met deze recepten hoef je niet de hele Route du Soleil af te rijden om je aan tafel als God in Frankrijk te voelen.

Franse visstoof met zalm en mosselen
Franse visstoof met zalm en mosselen

Franse visstoof met zalm en mosselen

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 meergranen boulogne afbakstokbrood
  • 1 kg verse mosselen
  • 2 venkelknollen
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el (olijf)olie
  • 150 ml droge witte wijn
  • 1/2 kippenbouillontablet
  • 125 ml verse slagroom
  • 300 g zalmfilet
  • 250 g diepvries tuinerwten
  • 10 g verse selderij
Zet producten op mijn lijst
  1. Verwarm de oven voor op 220 °C en bak het stokbrood af. Verwijder ondertussen de mosselen die kapot zijn of open blijven als je erop tikt. Spoel de mosselen in koud water en verwijder de exemplaren die nu open staan. Laat de rest in koud water liggen.
  2. Snijd ondertussen de stelen en een stukje van de onderkant van de venkel, bewaar het groen eventueel als garnering. Halveer de venkel in de lengte en verwijder de harde kern. Snijd de venkel in parten en snijd deze in de breedte doormidden. Snijd de knoflook fijn.
  3. Verhit de olie in een ruime soeppan met dikke bodem en bak de venkel 2 min. op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 min. mee. Voeg de wijn toe, verkruimel de bouillontablet erboven en voeg de slagroom toe. Snijd de zalm in stukken van 3 cm en doe samen met de mosselen in de pan. Breng aan de kook en laat 7 min. met de deksel op de pan stoven. Voeg de laatste 2 min. de tuinerwten toe.
  4. Snijd ondertussen de selderij fijn en bestrooi de stoof er vlak voor serveren mee, samen met het eventuele groen van de venkel. Serveer met het stokbrood.