Bij de Franse keuken denk je misschien aan bekende gerechten als coq-au-vin of quiche lorraine. Die zijn ook goddelijk, maar er is zoveel meer lekkers te vinden. En: vergeet de heerlijke wijn daarbij niet. Met deze recepten hoef je niet de hele Route du Soleil af te rijden om je aan tafel als God in Frankrijk te voelen.

Recepten: elke streek ‘n specialiteit
Mocht je je wel op deze snelweg bevinden, dan is het goed te weten waar je afslaat. Elk gebied in Frankrijk heeft namelijk een eigen kook- en eettraditie.  Grof gezegd (want in het noordoosten kun je heus ook een tarte tartin krijgen) staan in het noordwesten van Frankrijk veel gerechten met appels en room op de menukaart. In de zuidelijke Provence werkt men in de keuken veelal met olijfolie, kruiden en tomaten. In het noordoosten proef je de Duitse invloeden en houden ze van worst, bier en zuurkool. Geen paniek: je mag daar ook best een Frans wijntje bij drinken.

Franse (stoof)pot
Ondanks deze regionale verschillen hebben wij het vaak over ‘de’ Franse keuken. Hiermee wordt meestal de chique keuken van Parijs bedoeld met de dure, verfijnde gerechten op de kaart. Heerlijk, maar geen dagelijkse kost voor de gemiddelde Fransman. En, eerlijk is eerlijk; voor ons fromage-hoofden ook niet. Kies daarom ook eens voor een Pro¬ven¬çaals vis¬stoof¬pot¬je, een heerlijke quiche of de klassieke salade niçoise. Maak als toetje tarte tartin of crème brûlée en sluit de avond af met verrukkelijke Franse kaasjes en wijnen. Dat is toch echt ‘de’ perfecte Franse avond?

Franse wijn
Al die smaakvolle gerechten, da’s très heerlijk natuurlijk, maar we trekken in de zomer toch ook massaal naar Frankrijk vanwege de wijn. Het is niet voor niets het grootste wijnland ter wereld. De bekendste wijnsoorten zijn de klassieke rode cabernet sauvignon en de merlot, en de witte chardonnay en sauvignon blanc. Goede gewoonte: deze en andere heerlijke wijnsoorten komen vaak al bij de lunch op tafel.

Franse slag
Schoonmaken ‘met de Franse slag’ is een beetje wapperen met je stofdoek en denken dat alles dan vanzelf wel glanst en blinkt. Mais non. Koken met de Franse slag is een stuk efficiënter: met relatief weinig moeite zet je de lekkerste Franse gerechten op tafel. Tip: organiseer voor je vrienden een Frans avondje en maak de lekkerste bistrorecepten zoals eendenborst of entrecote met béarnaise. Tover je tafel om tot een gezellig rommelig Frans geheel door verschillend servies door elkaar heen te gebruiken. Sluit af met een heerlijk kaasplankje met fourme d'ambert, chaumes, druiven en walnoten. Hoppa: slag geslagen, en nog Frans ook.

Lees meer

Franse recepten (713)

sorteer op
recept Ui­en­soep

Ui­en­soep

35 min.
(201)
recept Bra­mens­ouf­flé met cho­co­la­de­schot­sen

Bra­mens­ouf­flé met cho­co­la­de­schot­sen

55 min.
(124)
recept Blan­quet­te de veaux (kalfs­vlees in ro­mi­ge saus)

Blan­quet­te de veaux (kalfs­vlees in ro­mi­ge saus)

2 u. 30 min.
(87)
recept Aard­bei­en­taar­tjes met mas­car­po­ne

Aard­bei­en­taar­tjes met mas­car­po­ne

1 u. 42 min.
(49)
recept Cho­co­la­de­ma­ca­rons met ha­zel­noot­pas­ta

Cho­co­la­de­ma­ca­rons met ha­zel­noot­pas­ta

1 u. 50 min.
(17)
recept Cho­co­la­de­taartjes met ka­ra­mel en zee­zout

Cho­co­la­de­taart­jes met ka­ra­mel en zee­zout

5 u. 45 min.
(60)
recept Eclairs met aard­bei­en­room

Eclairs met aard­bei­en­room

1 u. 35 min.
(19)
recept Eclairs met ba­naan en cho­co­la­de

Eclairs met ba­naan en cho­co­la­de

1 u. 35 min.
(32)
recept Fram­bo­zen­ma­ca­rons

Fram­bo­zen­ma­ca­rons

1 u. 50 min.
(60)
recept Ge­flam­beer­de crê­pes su­zet­te

Ge­flam­beer­de crê­pes su­zet­te

25 min.
(72)
recept Mos­terd­soep met prei en ham

Mos­terd­soep met prei en ham

15 min.
(81)
recept Da­ve My­ers & Si King's ome­let met dop­erw­ten, munt en fe­ta

Da­ve My­ers & Si King's ome­let met dop­erw­ten, munt en fe­ta

15 min.
(31)
recept Stok­brood

Stok­brood

4 u. 20 min.
(25)
recept As­per­ge­broc­co­li-qui­che met oer­kaas

As­per­ge­broc­co­li-qui­che met oer­kaas

55 min.
(54)
recept Steak tar­taar

Steak tar­taar

35 min.
(61)
recept Kaas­souf­flé

Kaas­souf­flé

40 min.
(30)
recept Do­mi­ni­que Per­soo­nes cro­que-choc

Do­mi­ni­que Per­soo­nes cro­que-choc

30 min.
(9)
recept Qui­che met gor­gon­zo­la en vijg

Qui­che met gor­gon­zo­la en vijg

40 min.
(66)
recept Zalm­qui­che met dil­le en gar­na­len

Zalm­qui­che met dil­le en gar­na­len

1 u. 20 min.
(147)
recept Do­mi­ni­que Per­soo­nes cho­co­la­de­pud­ding

Do­mi­ni­que Per­soo­nes cho­co­la­de­pud­ding

3 u. 25 min.
(28)
recept Do­mi­ni­que Per­soo­nes mar­qui­se

Do­mi­ni­que Per­soo­nes mar­qui­se

2 u. 20 min.
(14)
recept En­tre­co­te met ge­ka­ra­mel­li­seer­de ui en tijm

En­tre­co­te met ge­ka­ra­mel­li­seer­de ui en tijm

35 min.
(18)
recept Har­ti­ge pom­poen­taart

Har­ti­ge pom­poen­taart

1 u. 20 min.
(30)
recept Boek­weit­ga­let­te met zo­mer­fruit

Boek­weit­ga­let­te met zo­mer­fruit

1 u. 45 min.
(11)
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.