Bij de Franse keuken denk je misschien aan bekende gerechten als coq-au-vin of quiche lorraine. Die zijn ook goddelijk, maar er is zoveel meer lekkers te vinden. En: vergeet de heerlijke wijn daarbij niet. Met deze recepten hoef je niet de hele Route du Soleil af te rijden om je aan tafel als God in Frankrijk te voelen.

Recepten: elke streek ‘n specialiteit
Mocht je je wel op deze snelweg bevinden, dan is het goed te weten waar je afslaat. Elk gebied in Frankrijk heeft namelijk een eigen kook- en eettraditie.  Grof gezegd (want in het noordoosten kun je heus ook een tarte tartin krijgen) staan in het noordwesten van Frankrijk veel gerechten met appels en room op de menukaart. In de zuidelijke Provence werkt men in de keuken veelal met olijfolie, kruiden en tomaten. In het noordoosten proef je de Duitse invloeden en houden ze van worst, bier en zuurkool. Geen paniek: je mag daar ook best een Frans wijntje bij drinken.

Franse (stoof)pot
Ondanks deze regionale verschillen hebben wij het vaak over ‘de’ Franse keuken. Hiermee wordt meestal de chique keuken van Parijs bedoeld met de dure, verfijnde gerechten op de kaart. Heerlijk, maar geen dagelijkse kost voor de gemiddelde Fransman. En, eerlijk is eerlijk; voor ons fromage-hoofden ook niet. Kies daarom ook eens voor een Pro¬ven¬çaals vis¬stoof¬pot¬je, een heerlijke quiche of de klassieke salade niçoise. Maak als toetje tarte tartin of crème brûlée en sluit de avond af met verrukkelijke Franse kaasjes en wijnen. Dat is toch echt ‘de’ perfecte Franse avond?

Franse wijn
Al die smaakvolle gerechten, da’s très heerlijk natuurlijk, maar we trekken in de zomer toch ook massaal naar Frankrijk vanwege de wijn. Het is niet voor niets het grootste wijnland ter wereld. De bekendste wijnsoorten zijn de klassieke rode cabernet sauvignon en de merlot, en de witte chardonnay en sauvignon blanc. Goede gewoonte: deze en andere heerlijke wijnsoorten komen vaak al bij de lunch op tafel.

Franse slag
Schoonmaken ‘met de Franse slag’ is een beetje wapperen met je stofdoek en denken dat alles dan vanzelf wel glanst en blinkt. Mais non. Koken met de Franse slag is een stuk efficiënter: met relatief weinig moeite zet je de lekkerste Franse gerechten op tafel. Tip: organiseer voor je vrienden een Frans avondje en maak de lekkerste bistrorecepten zoals eendenborst of entrecote met béarnaise. Tover je tafel om tot een gezellig rommelig Frans geheel door verschillend servies door elkaar heen te gebruiken. Sluit af met een heerlijk kaasplankje met fourme d'ambert, chaumes, druiven en walnoten. Hoppa: slag geslagen, en nog Frans ook.

Lees meer

Fran­se re­cep­ten (698)

sorteer op
recept Kaasquiche met Provençaalse tomaten

Kaas­qui­che met Pro­ven­çaal­se to­ma­ten

(114)
1 u. 30 min.
recept Spinazie-geitenkaasquiche met amandelen

Spi­na­zie-gei­ten­kaas­qui­che met aman­de­len

(692)
1 uur
recept Groentetaart met venkel en olijven

Groen­te­taart met ven­kel en olij­ven

(74)
45 min.
recept Kabeljauw met Provençaalse groenten en
	 aardappel-knoflookpuree

Ka­bel­jauw met Pro­ven­çaal­se groen­ten en aard­ap­pel-knof­look­pu­ree

(29)
20 min.
recept Kabeljauw en tomaat en courgette uit de oven

Ka­bel­jauw en to­maat en cour­get­te uit de oven

(63)
40 min.
recept Wentelteefjes met gorgonzola en rozemarijn

Wen­tel­teef­jes met gor­gon­zo­la en ro­ze­ma­rijn

(50)
20 min.
recept Uiensoep met roquefort

Ui­en­soep met ro­que­fort

(25)
45 min.
recept Boekweitgalette met zomerfruit

Boek­weit­ga­let­te met zo­mer­fruit

(11)
1 u. 45 min.
recept Dominique Persoones croque-choc

Do­mi­ni­que Per­soo­nes cro­que-choc

(8)
30 min.
recept Ratatouilletaart met aardpeer

Ra­ta­touil­le­taart met aard­peer

(153)
1 u. 15 min.
recept Spinaziesalade met appel en camembert

Spi­na­zie­sa­la­de met ap­pel en ca­mem­bert

(126)
20 min.
recept Gegratineerde aardappels met kwark

Ge­gra­ti­neer­de aard­ap­pels met kwark

(31)
1 u. 20 min.
recept Franse pizza met geroosterde paprika

Fran­se piz­za met ge­roos­ter­de pa­pri­ka

(43)
30 min.
recept Pommes duchesse

Pom­mes du­ches­se

(149)
1 u. 5 min.
recept Vissoep met kruidig stokbrood

Vis­soep met krui­dig stok­brood

(16)
15 min.
recept Citroenschuimtaart

Ci­troen­schuim­taart

(120)
1 u. 30 min.
recept Linzensalade

Lin­zen­sa­la­de

(34)
30 min.
recept Aardappelen à la niçoise

Aard­ap­pe­len à la ni­çoi­se

(16)
40 min.
recept Tarte à l'orange

Tar­te à l'oran­ge

(27)
4 u. 35 min.
recept Pasteitjes met kipragout

Pas­tei­tjes met ki­pra­gout

(38)
2 uur
recept Supersnelle visstoof

Su­per­snel­le vis­stoof

(942)
15 min.
recept Spinaziesoufflé met blauwaderkaas

Spi­na­ziesouf­flé met blauw­a­der­kaas

(108)
30 min.
recept Kabeljauw in tomatenconsommé

Ka­bel­jauw in to­ma­ten­con­som­mé

(21)
20 min.
recept Baguette brie-rucola-notenboter

Ba­guet­te brie-ru­co­la-no­ten­bo­ter

(41)
10 min.
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.