Bij de Franse keuken denk je misschien aan bekende gerechten als coq-au-vin of quiche lorraine. Die zijn ook goddelijk, maar er is zoveel meer lekkers te vinden. En: vergeet de heerlijke wijn daarbij niet. Met deze recepten hoef je niet de hele Route du Soleil af te rijden om je aan tafel als God in Frankrijk te voelen.

Recepten: elke streek ‘n specialiteit
Mocht je je wel op deze snelweg bevinden, dan is het goed te weten waar je afslaat. Elk gebied in Frankrijk heeft namelijk een eigen kook- en eettraditie.  Grof gezegd (want in het noordoosten kun je heus ook een tarte tartin krijgen) staan in het noordwesten van Frankrijk veel gerechten met appels en room op de menukaart. In de zuidelijke Provence werkt men in de keuken veelal met olijfolie, kruiden en tomaten. In het noordoosten proef je de Duitse invloeden en houden ze van worst, bier en zuurkool. Geen paniek: je mag daar ook best een Frans wijntje bij drinken.

Franse (stoof)pot
Ondanks deze regionale verschillen hebben wij het vaak over ‘de’ Franse keuken. Hiermee wordt meestal de chique keuken van Parijs bedoeld met de dure, verfijnde gerechten op de kaart. Heerlijk, maar geen dagelijkse kost voor de gemiddelde Fransman. En, eerlijk is eerlijk; voor ons fromage-hoofden ook niet. Kies daarom ook eens voor een Pro¬ven¬çaals vis¬stoof¬pot¬je, een heerlijke quiche of de klassieke salade niçoise. Maak als toetje tarte tartin of crème brûlée en sluit de avond af met verrukkelijke Franse kaasjes en wijnen. Dat is toch echt ‘de’ perfecte Franse avond?

Franse wijn
Al die smaakvolle gerechten, da’s très heerlijk natuurlijk, maar we trekken in de zomer toch ook massaal naar Frankrijk vanwege de wijn. Het is niet voor niets het grootste wijnland ter wereld. De bekendste wijnsoorten zijn de klassieke rode cabernet sauvignon en de merlot, en de witte chardonnay en sauvignon blanc. Goede gewoonte: deze en andere heerlijke wijnsoorten komen vaak al bij de lunch op tafel.

Franse slag
Schoonmaken ‘met de Franse slag’ is een beetje wapperen met je stofdoek en denken dat alles dan vanzelf wel glanst en blinkt. Mais non. Koken met de Franse slag is een stuk efficiënter: met relatief weinig moeite zet je de lekkerste Franse gerechten op tafel. Tip: organiseer voor je vrienden een Frans avondje en maak de lekkerste bistrorecepten zoals eendenborst of entrecote met béarnaise. Tover je tafel om tot een gezellig rommelig Frans geheel door verschillend servies door elkaar heen te gebruiken. Sluit af met een heerlijk kaasplankje met fourme d'ambert, chaumes, druiven en walnoten. Hoppa: slag geslagen, en nog Frans ook.

Lees meer

Franse recepten (719)

sorteer op
recept Frans stoof­pot­je met kipsau­cij­zen

Frans stoof­pot­je met kipsau­cij­zen

30 min.
(26)
recept Ra­ta­touil­le met munt

Ra­ta­touil­le met munt

15 min.
(14)
recept Gei­ten­kaas met vij­gen in port­si­roop

Gei­ten­kaas met vij­gen in port­si­roop

2 u. 5 min.
(38)
recept Tar­te à l'oran­ge

Tar­te à l'oran­ge

4 u. 35 min.
(30)
recept Fran­se ap­pel­taart met cal­va­dos

Fran­se ap­pel­taart met cal­va­dos

5 u. 15 min.
(101)
recept Steak de boeuf met Fran­se roer­bak­groen­te

Steak de boeuf met Fran­se roer­bak­groen­te

20 min.
(24)
recept Ra­ta­touil­le met tar­we

Ra­ta­touil­le met tar­we

30 min.
(21)
recept Tar­te ta­tin met vij­gen en wal­no­ten

Tar­te ta­tin met vij­gen en wal­no­ten

45 min.
(28)
recept Ri­cot­ta-cla­fou­tis met bra­men en va­nil­le

Ri­cot­ta-cla­fou­tis met bra­men en va­nil­le

1 u. 10 min.
(68)
recept Cham­pig­non­soep

Cham­pig­non­soep

35 min.
(157)
recept Cas­soulet (Fran­se stoof­scho­tel) met kip, worst en li­ma­bo­nen

Cas­soulet (Fran­se stoof­scho­tel) met kip, worst en li­ma­bo­nen

30 min.
(59)
recept Spi­na­zie­sa­la­de met gor­gon­zo­la

Spi­na­zie­sa­la­de met gor­gon­zo­la

15 min.
(25)
recept Vij­gen­com­po­te

Vij­gen­com­po­te

30 min.
(43)
recept Eclairs met mat­cha, vlier­bloe­sem­si­roop en li­moen­crè­me

Eclairs met mat­cha, vlier­bloe­sem­si­roop en li­moen­crè­me

2 uur
(6)
recept Cho­co­la­de-eclairs met dul­ce de le­che en ka­ra­mel­me­rin­gues

Cho­co­la­de-eclairs met dul­ce de le­che en ka­ra­mel­me­rin­gues

3 uur
(4)
recept Fram­bo­zen-eclairs met kardamon ban­ket­bak­kers­room

Fram­bo­zen-eclairs met kardamon ban­ket­bak­kers­room

2 u. 45 min.
(9)
recept Su­per­snel­le ko­kos­ma­kro­nen

Su­per­snel­le ko­kos­ma­kro­nen

25 min.
(75)
recept Wit­lof tar­te ta­tin

Wit­lof tar­te ta­tin

1 u. 5 min.
(4)
recept Fran­se zuur­kool­scho­tel

Fran­se zuur­kool­scho­tel

15 min.
(28)
recept Kip in zout­korst

Kip in zout­korst

1 u. 30 min.
(78)
recept Lams­rack met aard­ap­pel­blok­jes en knof­look

Lams­rack met aard­ap­pel­blok­jes en knof­look

45 min.
(38)
recept Spi­na­ziesouf­flé met blauw­a­der­kaas

Spi­na­ziesouf­flé met blauw­a­der­kaas

30 min.
(109)
recept Nec­ta­ri­ne- en yog­hurt-crè­me brûlée

Nec­ta­ri­ne- en yog­hurt-crè­me brûlée

15 min.
(56)
recept Alain Ca­rons kip met mos­terd-gem­ber­saus, pi­la­v rijst en ge­stoof­de prei

Alain Ca­rons kip met mos­terd-gem­ber­saus, pi­la­v rijst en ge­stoof­de prei

1 u. 20 min.
(7)
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.