bewaar
Scherpe gefrituurde vis
Scherpe gefrituurde vis
bewaar

Scherpe gefrituurde vis

40 min. bereiden
8waarderingen

Ingrediënten

4

tilapiafilets

4 el

Balinese kruidenpasta

1

limoen

1

bosuitje

1 dl

olie

1 tl

laos

2 el

bruine basterdsuiker

4 el

ketjap manis

sambal badjak

1 takje

koriander

Aan de slag

1

Tilapiafilets in lengte halveren, inwrijven met 1 el kruidenpasta en ca. 30 minuten laten staan. Limoen schoonboenen en groene schil eraf raspen. Limoen uitpersen. Bosui schoonmaken en in ringetjes snijden. In steelpan 1 el olie verhitten en rest van kruidenpasta ca. 3 minuten zachtjes fruiten. Limoensap, limoenrasp, laos, bruine suiker en ketjap erdoor roeren. Saus ca. 3 minuten zachtjes laten sudderen. Op smaak brengen met sambal.

2

In koekenpan met hoge rand ca. 1 cm olie verhitten. Stukken vis droogdeppen en in hete olie leggen. Op hoog vuur vis in ca. 8 minuten goudbruin en gaar bakken, halverwege voorzichtig keren. Tilapiafilets op schaal leggen en pittige saus erover scheppen. Koriander fijnhakken. Bosui en koriander erover strooien. Serveren met pandanrijst, tomatensalade met ketjapdressing en kroepoek.

tip

algemeenIn veel Balinese gerechten wordt dezelfde basis van kruiden en specerijen verwerkt. Deze basis wordt in een vijzel tot pasta gewreven, maar dit gaat ook uitstekend in de keukenmachine. Snijd 4 rode pepers met zaadjes in stukken en meng ze met 2 gesnipperde uien, 4 tenen knoflook, 1 volle el versgeraspte gember, 50 g cashewnoten, 1 tl trassi, 1 tl ketoembar, 1 tl koenjit, 1 el bruine bastedsuiker, het sap van 1 citroen en 2-3 el olie in de keukenmachine tot een fijne pasta. U kunt deze pasta in een afgesloten bakje ca. 14 dagen in de koelkast bewaren.