Wit­lofstamp­pot met Frie­se na­gel­kaas

In Friesland weten ze zich wel raad met stamppot: daar moet nagelkaas in!

(97) waardeer
hollands hoofdgerecht In Friesland weten ze zich wel raad met stamppot: daar moet nagelkaas in! 4 personen
4 97

Advertentie

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • ovenschaal (30 x 20 cm, ingevet)

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 230 °C. Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in een ruime pan met een laagje water met zout in 20 min. gaar.
  2. Snijd ondertussen de onderkant van de stronken witlof en halveer in de lengte. Verwijder de harde kern. Snijd de helften in de breedte in plakken van 2 cm dik.
  3. Verhit de helft van de boter in een grote hapjespan en bak het witlof 2 min. op middelhoog vuur. Verkruimel het kruidenbouillonblokje erboven, voeg het water toe en laat het met de deksel op de pan 8 min. op laag vuur stoven. Schep de crème fraîche erdoor. Breng op smaak met de nootmuskaat en versgemalen peper.
  4. Giet de aardappelen af, stamp fijn en schep door het witlof. Schep het mengsel in de ovenschaal. Verdeel de plakken kaas en de rest van de boter in stukjes erover. Zet de grillstand van de oven aan en gril 6-8 min. of totdat de kaas mooi gesmolten en goudbruin is.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 485 kcal
  • eiwit 14 g
  • koolhydraten 45 g
    waarvan suikers 9 g
  • vet 26 g
    waarvan verzadigd 17 g
  • natrium 440 mg
  • vezels 7 g
Tags
Ook te zien in

Witlofstamppot met Friese nagelkaas

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Wit­lofstamp­pot met Frie­se na­gel­kaas

1
1

Verwarm de oven voor op 230 °C.

2
2
  • 1 kg iets kruimige aardappel

Schil de aardappelen, snijd in gelijke stukken en kook in een ruime pan met een laagje water met zout in 20 min. gaar.

3
3
  • 1 kg witlof

Snijd ondertussen de onderkant van de stronken witlof en halveer in de lengte. Verwijder de harde kern.

4
4

Snijd de helften in de breedte in plakken van 2 cm dik.

5
5
  • 25 g De Zaanse Hoeve ongezouten roomboter

Verhit de boter in een grote hapjespan en bak het witlof 2 min. op middelhoog vuur.

6
6
  • 1 kruidenbouillontablet
  • 50 ml water

Verkruimel het kruidenbouillonblokje erboven, voeg het water toe en laat het met de deksel op de pan 8 min. op laag vuur stoven.

7
7
  • 125 ml crème fraîche
  • ½ tl gemalen nootmuskaat

Schep de crème fraîche erdoor. Breng op smaak met de nootmuskaat en versgemalen peper.

8
8

Giet de aardappelen af, stamp fijn en schep door het witlof. Schep het mengsel in de ovenschaal.

9
9
  • 4 plakken Friese nagelkaas
  • 25 g De Zaanse Hoeve ongezouten roomboter

Verdeel de plakken kaas en de rest van de boter in stukjes erover.

10
10

Zet de grillstand van de oven aan en gril 6-8 min. of totdat de kaas mooi gesmolten en goudbruin is.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.