Rendang (Indonesisch stoofvlees)
bewaar
bewaar

Rendang (Indonesisch stoofvlees)

Dit oorspronkelijk West Sumatraanse gerecht móet je een keer geproefd hebben.

50 min. bereiden
3 uur 30 min. wachten
pittig

19 ingrediënten

Aan de slag

Laat de runderriblappen op kamertemperatuur komen.

Snijd 150 g sjalotten, de knoflook en gember in stukken en doe in de keukenmachine. Snijd het witte deel (ca. 6 cm) van de stengels citroengras in stukjes. Houd de rest van de stengels achter. Doe de stukjes citroengras samen met de noten, sambal, koriander, 2 tl kurkuma, kaneel, laos en 1 tl zout in de keukenmachine. Maal in 2-3 min. tot een gladde boemboe.

Snijd de runderriblappen in stukken van 4 cm. Verhit de olie in een braadpan en bak de boemboe 3 min. Voeg het vlees, de kokosmelk en santen toe. Zet het vuur laag en roer tot de kokoscrème is opgelost. Kneus de rest van de stengels citroengras met een mes en leg tussen het vlees. Stoof met de deksel op de pan 3 uur op laag vuur. Schraap elke 20-30 min. met een houten lepel de aangebakken onderkant los. Neem na 3 uur de deksel van de pan en laat in 25-30 min. het laatste beetje vocht verdampen en het vlees karamelliseren. Roer geregeld. Probeer hierbij de stukken vlees heel te houden. Verwijder de stengels citroengras.

Maak ondertussen de atjar. Snijd de rest van de sjalotten in dunne ringen. Breng de appelciderazijn met de rest van de kurkuma, de rest van het zout en de suiker in een steelpan aan de kook. Voeg de sjalotten toe en zet het vuur uit.

Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster al roerend het kokosrasp in 3 min. op laag vuur licht goudbruin. Laat afkoelen op een bord. Boen de limoenen schoon, rasp de groene schil en snijd de vruchten in parten. Meng de helft van het kokosrasp en al het limoenrasp door de rendang. Bestrooi met de rest van het kokosrasp en serveer met de atjar en limoenparten.

variatietipIn het authenthieke recept gebruik je kemirinoten. In deze variant kun je in plaats van cashewnoten ook macadamia noten gebruiken voor de boemboe.
combinatietipLekker met rijst en extra sambal of in ringen gesneden rode peper.

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Rendang (Indonesisch stoofvlees)

Dit oorspronkelijk West Sumatraanse gerecht móet je een keer geproefd hebben.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig