bewaar
Speculaas
Speculaas
bewaar

Speculaas

Pas op! Van deze klassieker blijf je snoepen.

15 min. bereiden
40 min. oventijd
30 min. wachten
24waarderingen

Ingrediënten

10 personen

500 g

tarwebloem

16 g

bakpoeder

½ tl

zout

250 g

donkere basterdsuiker

20 g

kruidenmix koek en speculaas

250 g

ongezouten roomboter

75 ml

karnemelk

1

middelgroot ei

Dit heb je nodig

  • uitsteekvormpje (Ø 7,5 cm)

Pas op! Van deze klassieker blijf je snoepen.

Aan de slag

1

Zeef de bloem boven een kom en meng het bakpoeder, zout, de suiker en kruidenmix erdoor. Snijd de boter in blokjes en kneed samen met de karnemelk door het bloemmengsel tot een samenhangend deeg. Kneed 5 min. door. Rol tot een bal en duw plat. Verpak in vershoudfolie en laat 30 min. rusten in de koelkast.

2

Verwarm de oven voor op 160 ˚C. Rol het deeg in drie delen op een met bloem bestoven werkblad tot een dikte van 0.5 cm. Steek er met het uitsteekvormpje ca. 20 koekjes uit. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop het ei los en bestrijk de koekjes ermee. Bak onderin de oven in ca. 40 min. goudbruin en knapperig. Neem de bakplaat uit de oven en laat de koekjes helemaal afkoelen.

tip

variatietipLekker met amandelschaafsel. Nadat de koekjes met het ei zijn bestreken, bestrooi je ze met het amandelschaafsel en bakt ze vervolgens af.

bewaartipDe koekjes zijn in een afgesloten trommel 1 week houdbaar.