bewaar
Boeuf bour­guig­non (stoof­scho­tel met wijn en rund­vlees)
Boeuf bour­guig­non (stoof­scho­tel met wijn en rund­vlees)
bewaar

Boeuf bour­guig­non (stoof­scho­tel met wijn en rund­vlees)

Deze stoofpot der stoofpotten móét je een keer gemaakt hebben.

40 min. bereiden
3 uur wachten
755waarderingen

Ingrediënten

4 personen

800 g

ribrunderlappen

75 g

ongezouten roomboter

125 g

biologische spekreepjes

1

middelgrote ui

300 g

winterpeen

1 teen

knoflook

1 el

tarwebloem

375 ml

volle rode wijn

380 ml

vleesfond

5 g

verse tijm

1

gedroogd laurierblaadje

250 g

kastanjechampignon

400 g

sjalot

10 g

verse platte peterselie

Dit heb je nodig

  • keukenpapier

  • schuimspaan

Deze stoofpot der stoofpotten móét je een keer gemaakt hebben.

Aan de slag

1

Dep het vlees droog en snijd in stukken van 4 cm. Bestrooi met peper en zout. Verhit 30 g boter (per 4 personen) in een braadpan en bak het vlees in 2 delen op hoog vuur rondom bruin. Neem het vlees met een tang uit de pan. Bak de spekreepjes in het achtergebleven bakvet op middelhoog vuur in 5 min. krokant. Neem met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Laat het ­bakvet in de pan.

2

Snipper ondertussen de ui. Schil de winter­penen en snijd in plakjes van een ½ cm. Plet de knoflook. Voeg ⅕ van de boter toe aan het bakvet in de pan en fruit de ui, peen en knoflook 5 min. op laag vuur. Doe de bloem erbij en laat in 3 min. al roerend gaar en goudbruin worden.

3

Voeg het vlees, de wijn, fond, takjes tijm en het laurierblaadje toe en breng aan de kook. Laat dan met de deksel op de pan 2,5 uur op het laagste vuur stoven. Roer af en toe.

4

Veeg ondertussen de champignons schoon met keukenpapier en halveer de sjalotten. Verhit de rest van de boter in een koekenpan op hoog vuur en bak de sjalot in 5 min. goudbruin. Neem met een tang uit de pan. Bak de champignons in het achtergebleven bakvet in 6 min. rondom bruin.

5

Haal na 2,5 uur de takjes tijm en het laurierblaadje uit de boeuf bourgignon. Voeg de spekreepjes, sjalot en champignons toe, roer door en breng aan de kook. Zet het vuur laag en stoof zonder deksel op de pan nog 30 min. zodat de boeuf iets inkookt. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Snijd de peterselie fijn en strooi erover.

combinatietipLekker met aardappelpuree, gekookte aardappelen of rijst.

Boeuf Bourguignon (stoofschotel met wijn en rundvlees)

Instructievideo - 01:00 min.