bewaar
Stracciatella-ijs
Stracciatella-ijs
bewaar

Stracciatella-ijs

Stracciatella is afgeleid van het Italiaanse woord 'stracciare', wat zoiets als versnipperen betekent. Verwijzend naar de heerlijke stukjes 'versnipperde' chocolade in dit romige ijs.

35 min. bereiden
6 uur wachten
3waarderingen

    Ingrediënten

    12 personen

    500 ml

    slagroom

    250 ml

    volle melk

    200 g

    witte basterdsuiker

    1

    vanillestokje

    6

    middelgrote eieren

    150 g

    pure chocolade

    Dit heb je nodig

    • fijne zeef

    • afsluitbare zak

    • ijsmachine

    • spuitzak

    Stracciatella is afgeleid van het Italiaanse woord 'stracciare', wat zoiets als versnipperen betekent. Verwijzend naar de heerlijke stukjes 'versnipperde' chocolade in dit romige ijs.

    Aan de slag

    1

    Breng de slagroom, melk en suiker op laag vuur aan de kook. Halveer ondertussen het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Voeg het vanillemerg en -stokje toe. Laat 10 min. zacht koken.

    2

    Splits de eieren (de eiwitten worden niet gebruikt) en klop de eidooiers los in een kom. Voeg 200 ml warme room (per 12 personen) scheutje voor scheutje toe aan de dooiers en meng met een garde. Schenk het mengsel al roerend terug bij de hete room in de pan. Roer 5 min. op laag vuur door tot het mengsel begint te binden en op vla lijkt. Schenk door een fijne zeef en verwijder het vanillestokje. Laat de room 30 min. afkoelen tot kamertemperatuur, roer af en toe door. Doe het in een afsluitbare bak en laat minimaal 2 uur in de koelkast staan (of een nacht).

    3

    Doe het roommengsel over in de bak van de ijsmachine en draai volgens de gebruiksaanwijzing van de machine tot een egaal roomijs, stevig genoeg om bolletjes van te maken. Smelt ondertussen de chocolade in een vuurvaste kom boven een pan kokend water, de kom mag het water niet raken (au bain-marie).

    4

    Doe de warme chocolade in de stevige plastic zak of spuitzak. Knip, als het ijs bijna klaar is, een hoekje van de zak af. Spuit ⅓ van de chocolade in sliertjes door het draaiende vanille-ijs, zodat er stukjes chocolade direct in het ijs stollen. Schep het ijs in een afsluitbare bak, spuit de rest van de chocolade er in een raster overheen en vries 2-3 uur in tot gebruik.

    bereidingstipDoe het roommengsel dan na stap 2 in een afsluitbare bak in de vriezer, laat 4 uur invriezen en roer elk uur met een garde goed door. Roer de chocolade er in dunne sliertjes met een garde door en vries nog minimaal 4 uur in.