AH klantenservicewinkel
Waarom wordt het groente en fruit verneveld en hoe werkt het?
Hoe werkt de technologie?
De mist wordt gemaakt van water zonder toevoegingen. Het water wordt uit elkaar geschud en wordt in druppels 1000x kleiner dan een regendruppel over de producten uitgespreid. De mist verdampt en vormt daarom een koele vochtige laag net boven het product, waardoor de temperatuur een aantal graden daalt. Hierdoor behouden producten hun kwaliteit, blijven ze langer houdbaar en gaan we voedselverspilling tegen.

Worden de producten nu zwaarder en duurder?
Nee, de producten worden niet natter, maar verliezen alleen minder vocht.

Heeft de mist wel nut bij verpakte producten?
Ja, ook verpakte producten profiteren van het koeleffect van de mist. Zijn de verpakkingen bij jouw AH wel erg vochtig, laat het ons of een van onze collega's in de winkels weten. Het kan zijn dat de installatie dan te hard werkt. Dit kan worden afgesteld.

Is de mist wel veilig? Ook in verband met het coronavirus?
Ja, de mist is veilig en bestaat alleen uit heel fijne waterdeeltjes. Er worden geen andere stoffen aan toegevoegd. Het systeem is voorzien van een speciale ozonfilter die alle eventuele bacteriën en virussen uit het toevoerwater verwijdert. Hierdoor is het verdampte water altijd schoon. De kwaliteit van het water wordt continu bewaakt en bij een onverhoopt defect wordt de mist direct en automatisch uitgeschakeld. Eenmaal per uur wordt het mistsysteem doorgespoeld en de buizen worden regelmatig schoongemaakt. Legionella ontstaat in stilstaand water. Wat in ons systeem niet voorkomt. Stilstaand water wordt voorkomen door een doorspoelknop bij een eventuele stroomuitval. De nevel heeft maar een bereik van 1-2 meter en daalt neer op de producten; uit metingen blijkt dat de luchtvochtigheid in de omgeving zelf niet hoger wordt waardoor klanten hier geen invloed van zouden moeten ervaren bijvoorbeeld door last van de luchtwegen.

Aanvullend in verband met het coronavirus; Het European Centre for Disease Prevention geeft op dit moment aan dat het virus zich niet verspreidt via water aerosolen.

Er blijft veel water op verpakte artikelen staan hoe kan dit?
Mogelijk is de afstelling van het mistsysteem niet optimaal. Laat ons weten via een van de kanalen onderaan deze pagina waar jij je groente hebt gekocht of geef het aan bij een van onze collega's in jouw AH. Iemand van het onderhoud zal dan naar de afstelling kijken.